TKI Toekomst virusvrije bloembollen

Home > Projecten > TKI Toekomst virusvrije bloembollen
Projectperiode 2022-2026

De bloembollen sector kent vele uitdagingen om naar een duurzame en vitale teelt te komen, zeker als het gaat om de beheersing van virusziekten. Een groot scala aan verschillende virussen kunnen bloembolgewassen infecteren en schade veroorzaken. Het is van groot belang om de teelt met gezond gewas te beginnen met gezond uitgangsmateriaal, een onderwerp wat al aandacht krijgt in o.a. de kennisimpuls Groene Gewasbescherming. Toch kunnen ook in de kas planten besmet raken met virussen of later op het veld wanneer de teelt wordt doorgezet met door vectoren overgedragen virussen.

Doelstelling

In de PPS 'Toekomst Virusvrije Bloembollen' richten wij ons op met name op virusgroepen potyvirussen en potexvirussen, die op dit moment de belangrijkste ziekten in bloembollen veroorzaken. Wij kijken daarbij naar de gehele keten, van veredeling tot de handel, en zullen handvatten voor de verschillende stakeholders ontwikkelen om problemen met deze virussen te beperken.

Beoogde aanpak

  • Het ontwikkelen van een resistentietoets voor TVX in tulp, waarmee de veredelaar wordt geholpen robuuste en TVX-resistente cultivars op de markt te brengen.
  • Het aanreiken van handvatten aan de teler om virusziekten op een duurzame manier te beheersen.
  • Ondersteuning van de keuringsdienst met een analyse van eventuele ongewenste reacties die door het gebruik van nieuwe groene middelen kunnen optreden in virus-laboratorium toetsen.
  • Voor de handel de ontwikkeling van een methode om bollen die met nieuwe groene middelen zijn geselecteerd tijdens de verwerking in de schuur uit te sorteren.

Dit onderzoek bouwt verder op de door PPS 'Op weg naar virusvrij en afzetgericht telen' gelegde fundering en kan zo zorgen voor een stevige basis voor het oplossen van virusproblemen in de teelt van bloembollen.

Organisatie

Anthos, KAVB, Hobaho/Dummen Orange, IGH, Keukenhof, CNB, BKD, Wageningen UR en Vertify

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank Kreuk, Projectleider bloembollen

logo_topsectortuinbouw

Dit project ontvangt financiƫle steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving

Meer nieuws

Thema ‘Virus’ op Open Dag Tulp leeft vooral dit jaar

Hoe kunnen we grip krijgen op virus in tulp?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.