‘It takes two to tango’ tijdens de Dag van de Tulp

De 10e Dag van de Tulp stond in het teken van een veranderende omgeving. Gastspreker Ron Methorst liet de bezoekers stil staan en nadenken hoe ermee om te gaan als de omgeving aan de deur klopt. We kunnen naar hetzelfde kijken en toch iets anders zien. Hierom heeft een dialoog beide kanten nodig; it takes two to tango. Een mooi aantal bezoekers van ruim 250 bollenkwekers, broeiers, medewerkers en adviseurs kwamen afgelopen vrijdag 26 januari bij Vertify in Zwaagdijk bijeen. De organisatie van deze dag lag in handen van KAVB, Vertify, Rabobank, Hobaho, CNB, WUR en Vonk.

In de KAVB jaarvergadering van de Productgroep Tulp liep voorzitter Jacob Jan Dogterom de uitdagingen af die het afgelopen jaar in de tulpenteelt aan de orde waren. Vanuit het Museumplein te Amsterdam liet Jaap Bond tijdens de Nationale Tulpendag in een ludiek filmpje zien wat het positieve effect is van tulpen op mensen gevolgd door Michael Mackaay die namens de KAVB vertelde over het imago onderzoek wat gedaan is en de regiocertificering/gebiedsontwikkeling die gaat plaatsvinden. Frans Claassen van de BKD vertelde onder andere dat het percentage virus toe neemt en hierom er een werkgroep Tulp is opgericht met als doel het verlagen van virusdruk in de sector door besmette partijen eerder op te sporen.

Na de koffiepauze is er gelegenheid geweest om de workshops te bezoeken, verzorgd door de organiserende partijen: Beheersing tulpengalmijt: welke maatregelen bieden kansen (KAVB), Duurzaam watersysteem: agrariër als watermanager op eigen bedrijf (Zoetwaterboeren en Acacia water), Fundamentele systeemsprong: tulpenteelt in kassen? (WUR), Bufferstroken: maak ze groen, kleurig en nuttig (WUR en ANV) en Broeierij workshop (CNB).

Tussendoor konden bezoekers de de marktbroeishow met vele bestaande en nieuwe soorten tulpen bezoeken, evenals de bedrijvenbeurs (met standhouders Havatec, KPI, Smit Constructie, Sercom, Micosat, Orgapower, Poortershaven, Huisman Scherming, Invaro, MPS, WPA-Robertus en Dekker Agrarische Makelaardij).

Als afsluiting werd een stampottenbuffet geserveerd en werd er bij- en nagepraat over deze geslaagde dag.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Terugblik Waterdag 2024

Terugblik op de Waterdag 2024.

Column; Beduvelen

Columnist Pieter Vlaar schrijft zijn frustratie van zich af met deze keer een column over 'beduvelen'.

Eten we morgen nog Nederlandse sla?

De Nederlandse slatelers slaan alarm want eten we morgen nog Nederlandse sla?