EIP Fieldlab Glastuinbouw van de Toekomst

Home > Projecten > EIP Fieldlab Glastuinbouw van de Toekomst

De aanleiding

De 600 glastuinbouwbedrijven (met 2300 ha glas) staan voor enorme uitdagingen. Er moet een gesloten waterkringloop worden gerealiseerd; er moet worden ingezet op een klimaat- en energieneutrale teeltsysteem, de inzet van gewasbescherming moet worden geminimaliseerd en om voldoende en goed opgeleide medewerkers te krijgen en te houden is inzet op sociale innovatie essentieel evenals actieve samenwerking met kennis- en onderwijsinstellingen. Deze innovatielawine moet dan in elk bedrijf worden verwerkt in een gezond en duurzaam verdienmodel.

Doelstelling

In de Kas van de Toekomst worden voor, door en met de bedrijven gevalideerde aanpakken gedemonstreerd en ontsloten die een antwoord geven op de vele innovatie- en bedrijfsmodelvraagstukken. Alle innovatieslagkracht van regionale overheden, kennis- en onderzoeksinstellingen en koploperbedrijven komen samen in Fieldlab Glastuinbouw van de Toekomst. Dat wordt in de opstartfase verder uitgewerkt.

BEoogde impact

Het Fieldlab Glastuinbouw van de Toekomst gaat een (versneld) antwoord geven op de vele vragen van de glastuinbouwbedrijven in de transitie naar een klimaat- en energieneutrale teelt met gesloten kringlopen van water, energie, nutriƫnten en grondstoffengebruik en voldoende goed opgeleide medewerkers.

Beoogde aanpak

Er wordt hard gewerkt aan oplossingsrichtingen zowel per onderwerp als vanuit de integratie. Het Fieldlab Glastuinbouw zal hier een grote rol in gaan spelen. Tijdens de ontwerpfase zullen we de problematiek met elkaar nauwkeurig in kaart gaan brengen en welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn.

Meer weten

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Pieter Vlaar, Business Development Manager.

Pieter Vlaar pasfoto

Pieter Vlaar

06 - 82 11 89 56

Europese Unie
kansen voor west

Meer nieuws

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.