De aanleiding
De Nederlandse koolteelt staat in zijn volle breedte voor een grote uitdaging. De plaaginsecten zoals koolmotrupsen, witte vlieg, koolgalmug en trips worden met het afnemen van het chemische middelenpakket steeds moeilijker te beheersen. Om ervoor te zorgen dat het toch mogelijk blijft om de verscheidene koolproducten, binnen de beleidskaders, in Nederland te kunnen telen zullen er middels dit project duurzame systemen voor het telen van kool worden ontwikkeld.
2023-2026
Wageningen University & Research, Agrifirm, Artemis, Bejo zaden, Broccolinetwerk, CZAV, Gitzels, Hazera, Koppert, Rijk Zwaan, RoDeKo, Spruitencollectief, Studieclub Bloemkool, Syngenta Crop Protection, Van Iperen, Vollegrondsgroente.net, Hagelunie, CAV Agrotheek, Gewasbeschermingsindustrie, Vertify
Doelstelling
Het eindresultaat is een weerbaar duurzaam koolsysteem dat samenwerkt met de natuur met minimale input van stikstof waarbij emissies en residuen tot een minimum worden beperkt.
.
BEoogde impact
Door het combineren van een gezonde bodem, met robuuste rassen en duurzame teeltsystemen, samen met natuurlijke vijanden en groene gewastoepassingen ontwikkelen we een volhoudbare duurzame koolteelt.
Beoogde aanpak
Het beoogde onderzoek is verdeeld in 4 werkgebieden, namelijk:
- Gezonde bodem en stikstofmanagement
- Weerbare teeltstrategieƫn
- Gerichte groene gewasbescherming
- Optimale benutting data
- Kennisdeling en demonstratie
Uniek aan dit project is de koolbrede aanpak waarin alle Nederlandse koolteelten worden vertegenwoordigd.
Meer weten
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Kees Stoop, sectorspecialist Vollegrondsgroente.
Kees Stoop
Dit project ontvangt financiƫle steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving