Volhoudbare duurzame koolteelt

Home > Projecten > Volhoudbare duurzame koolteelt
Projectperiode 2023-2026

De Nederlandse koolteelt staat in zijn volle breedte voor een grote uitdaging. De plaaginsecten zoals koolmotrupsen, witte vlieg, koolgalmug en trips worden met het afnemen van het chemische middelenpakket steeds moeilijker te beheersen. Om ervoor te zorgen dat het toch mogelijk blijft om de verscheidene koolproducten, binnen de beleidskaders, in Nederland te kunnen telen zullen er middels dit project duurzame systemen voor het telen van kool worden ontwikkeld. Het beoogde onderzoek is verdeeld in 4 werkgebieden, namelijk:

  • Gezonde bodem en stikstofmanagement
  • Weerbare teeltstrategie├źn
  • Gerichte groene gewasbescherming
  • Optimale benutting data
  • Kennisdeling en demonstratie

Door het combineren van een gezonde bodem, met robuuste rassen en duurzame teeltsystemen, samen met natuurlijke vijanden en groene gewastoepassingen ontwikkelen we een volhoudbare duurzame koolteelt.

Doelstelling

Uniek aan deze PPS is de koolbrede aanpak waarin alle Nederlandse koolteelten worden vertegenwoordigd. Het eindresultaat is een weerbaar duurzaam koolsysteem dat samenwerkt met de natuur met minimale input van stikstof waarbij emissies en residuen tot een minimum worden beperkt.

De opgedane nieuwe kennis zal d.m.v. demonstraties, kennisdagen en publicaties in vakbladen alsmede via uitingen op social-media kanalen van de betrokken consortiumleden gecommuniceerd richting de eindgebruiker; de telers.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Stoop, sectorspecialist Vollegrondsgroente.

Agrifirm Better Together
Artemis
logo_topsectortuinbouw
wageningen_ur
Logo-VERTIFY-

Meer nieuws

PPS Volhoudbare Duurzame Koolteelt

PPS Volhoudbare Duurzame Kooltelt In 2022 is de PPS Duurzame Koolteelt 2 (DKT2) afgerond. De betrokken telersgroepen hebben de wens…

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.