De aanleiding
Bij de teelt van de broccoli, een vollegrondsgroenteteelt, is het gebruik van chemische
gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen tot heden toe noodzakelijk geweest om de
productierisico’s alsmede uitval & kwaliteitsproblemen te voorkomen.
De Farm to Fork-strategie stelt de telers voor grote uitdagingen. De gestelde eisen hebben forse consequenties voor de manier waarop broccoli in de toekomst geteeld kan gaan worden. Er is dan ook een radicale en disruptieve systeemsprong nodig waarbij enerzijds nieuwe rassen,
werkwijzen, processen en technologieën ontwikkeld en/of getest dienen te worden om de
kwaliteit en kwantiteit van de broccoliopbrengst te borgen. Anderzijds dienen de gevolgen van
de noodzakelijke genoemde wijzigingen verwerkt te worden in nieuwe en passende
verdienmodellen voor de broccolitelers.
01-08-2023 tm 31-12-2024
Greenport Noord-Holland Noord, Vollegrondsgroente.net, N.A. Hoogendoorn, M.M. Botman & A.G.M. Botman-Boeren, Kaabee & Co, R.L.F. Verdonk & S.M. van den Berg, G.J.M. de Wit & C.M.M. de Wit-Hauwert en Vertify
Doelstelling
Doel van het project is om technische en economische aanpassingen aan het
broccoliteeltsysteem te ontwikkelen die bijdragen aan de ontwikkeling van een robuust,
geïntegreerd teeltsysteem. Dit om enerzijds te voldoen aan de maatschappelijke transitiedoelen
wat betreft bodem, biodiversiteit en klimaat. Dit zoals concreet vastgelegd in de Farm-to-Fork
strategie maar ook bij te dragen aan een veerkrachtige concurrerende landbouw die gezond plantaardig voedsel produceert waarbij voedselzekerheid en -betaalbaarheid voldoende geborgd zijn.
BEoogde impact
Het onderzoek richt zich op alle teeltaspecten (watergebruik, gewasbescherming, meststoffen, bodembeheer, rassenkeuze etcetera). De vijf deelnemende broccolitelers willen binnen dit project een robuust broccoli-teeltsysteem ontwikkelen dat voldoet aan de wet- en regelgeving in 2030 en dit in de praktijk simuleren & testen. Op basis van de uitkomsten zal het verdienmodel worden geanalyseerd om de bedrijfscontinuïteitsperspectieven vast te stellen.
Beoogde aanpak
In dit project onderzoeken, testen en ontwikkelen we de volgende aspecten (individueel maar ook in samenhang):
- Mogelijkheden voor het ontwikkelen van een duurzame teeltmethode & gezonde gewasgroei.
- Mogelijkheden voor verlagen van gebruik en uitstoot stikstof in de brocolliteelt.
- Mogelijkheden om een betere koolstofopslag en -binding te realiseren in broccoliteelt.
- Mogelijkheden voor gezonde gewasgroei met zo min mogelijk gebruik van irrigatiewater.
Het onderzoek en testen zal plaatsvinden in twee tot drie teeltrondes van broccoli en bij één of meer telers van de kerngroep.
afronding en resultaat
Stap vooruit in duurzaam broccoliteeltsysteem: digitale signalering van koolgalmug in ontwikkeling
De ontwikkeling van een robuust teeltsysteem voor broccoli is een belangrijke stap binnen de langjarige duurzaamheidsagenda van de broccolisector. Tijdens de projectperiode lag de focus vooral op de beheersing van de koolgalmug—een insect waarvan de larven het hart van de broccoli aantasten. Dit leidt tot planten met enkel blad, zonder broccolistronk.
In de duurzaamheidsagenda is sinds vijf jaar de bestrijding van koolgalmug gebaseerd op een monitoringsysteem. Dit systeem helpt het gebruik van insecticiden te verminderen en bestrijding op het juiste moment toe te passen. Het huidige systeem is echter bewerkelijk: feromoonvallen lokken de koolgalmug, die vervolgens vastplakt op een lijmbodem. Deze wordt tweemaal per week opgehaald en handmatig geanalyseerd. De doorlooptijd van vangst tot beoordeling bedraagt ongeveer drie dagen.
Een belangrijk onderdeel binnen het onderzoek naar een robuust teeltsysteem is het verkorten van deze doorlooptijd. Daarom is geëxperimenteerd met digitale signalering, waarbij handmatige beoordeling wordt vervangen door een computermodel. De resultaten tonen aan dat deze methode perspectief biedt, maar dat niet alle digitale insectenvangers even betrouwbaar zijn.
Een grote uitdaging is de herkenning van de koolgalmug. Dit insect is geen ‘fotomodel’ dat altijd in de juiste houding vliegt voor een duidelijke opname. Het computermodel moet daarom getraind worden om verschillende houdingen en verschijningsvormen te herkennen. Binnen dit project is hiervoor een eerste basis gelegd en gevalideerd met het bestaande monitoringsysteem.
In het vervolgtraject wordt het computermodel verder getraind om digitale signalering effectiever te maken. Een veelbelovende stap richting een duurzamer en efficiënter teeltsysteem!
Meer weten
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Pieter Vlaar, Business Development Manager.

Pieter Vlaar
Meer nieuws
Systeemsprongen in koolgalmugbeheersing vragen tijd
“We zijn er nog niet” is de conclusie van het bezichtigen van de koolgalmugproef. De koolgalmugproef is onderdeel van het...
Broccolitelers werken aan voedselzekerheid
Maatregelen die de broccolitelers hebben uitgedacht worden getoetst in het project ‘Op weg naar 2030 richting een robuust broccoli-teeltsysteem’. In...