TKI Duurzame Beheersing Bladgewassen

Home > Projecten > TKI Duurzame Beheersing Bladgewassen

De aanleiding

De telers beseffen de noodzaak van nog duurzamere teeltsystemen, maar lopen tegen grenzen aan in de mogelijkheden om daartoe te komen. Ze luiden daarom de noodklok: de beschikbaarheid van topkwaliteit groenten van Nederlandse bodem voor de consument komt in gevaar als er geen betere alternatieven komen voor duurzamere productie.

2020-2024

Vollegrondsgroente.net, gewascommissie sla, gewascommissie knolselderij, verwerkende industrie, plantenkwekers, zaadbedrijven, LTO Noord fondsen, Groentenfruithuis, Vertify

Doelstelling

Doelstelling van dit project is kennis vergaren over de milieubelasting en beheerbaarheid van bestaande en perspectiefvolle gewasbeschermingsstrategieën voor bladgewassen.

BEoogde impact

Het vinden van oplossingen om tot duurzamere productie te komen is in het belang van de hele keten.

Beoogde aanpak

Onderzoek vindt plaats in de volgende gewassen: ijsbergsla, botersla, krulsla, andijvie-achtigen, bleek- en knolselderij. Het onderzoek richt zich specifiek op:

1. Het inzetten van low risk middelen en biostimulanten in plaats van/aanvullend op chemische gewasbeschermingsmiddelen.
2. Het inzetten van beslissingsondersteunende systemen om de effectiviteit van low risk middelen en biostimulanten te vergroten.
3. Gebruik van multi spectrale camera’s om aantasting van ziekten in een heel vroeg stadium te detecteren
4. Testen van de weerbaarheid van rassen
5. Experimenten met drones en robots

Voor de sla-gewassen en andijvie-achtigen staat duurzame beheersing en bestrijding van luizen, rupsen en Bremia centraal. Voor de bleek- en knolselderij is het onderzoek gericht op wantsen, Septoria (bladvlekken) en Sclerotinia.

Meer nieuws

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Meer weten

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Ingrid Commandeur, Projectleider Vollegrondsgroenten.

2 Ingrid Commandeur

Ingrid Commandeur

06-23 28 32 35

logo_topsectortuinbouw

Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving.”

Meer projecten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.