Innovatieve alternatieve teeltsystemen voor grondgebonden snijbloemen

Home > Projecten > Innovatieve alternatieve teeltsystemen voor grondgebonden snijbloemen
Projectperiode 2019 tot en met 2022

In het project ‘Innovatieve alternatieve teeltsystemen voor grondgebonden snijbloemen’ staat de ontwikkeling van een emissiearm teeltsysteem centraal. Het project borduurt voort op eerder onderzoek naar de drijvende teelt van chrysant maar naast chrysant komen nu ook andere nog grondgebonden snijbloemen aan bod.

Er is inmiddels een groot aantal snijbloemen op een drijvend teeltsysteem getest en in de volgende fase zal het onderzoek zich concentreren op 2 of 3 van de meest belovende gewassen. Lisianthus en Matricaria maken een goede kans te worden geselecteerd voor de volgende fase en momenteel worden plannen gemaakt om voor deze gewassen aparte proefkassen in te richten. Beide snijbloemen bleken herhaaldelijk in staat een teeltcyclus op water te voltooien en produceerden daarbij een veelbelovende kwaliteit eindproduct.

Ook andere snijbloemen zoals Delphinium, Alchemilla, duizendschoon, sierkool, leeuwenbek en Ammi vertoonden een goede ontwikkeling op water. Violier en Campanula zijn wel in staat wortels in water te vormen maar de ontwikkeling was in vergelijking met de andere gewassen te wisselvallig om ze op de kandidatenlijst voor de volgende fase te zetten. De ontwikkeling van Trachelium op water viel ronduit tegen. In de komende maanden worden naar verwachting ook Asters, anjers en zonnebloemen op water getest.

Bij chrysant richt het onderzoek zich nu op de effecten van stroming bij de beworteling en het effect van pH en ammonium op de kleur en productie. Daarnaast wordt gewerkt aan het ontwerp van een van een bedrijf dat op chrysant op water teelt. Ook de geschiktheid van rassen voor de teelt op water krijgt meer en meer de aandacht.

Andere teeltsystemen

In het project is er uiteraard ook ruimte voor andere teeltsystemen. Dat er in eerste instantie naar de drijvende teelt wordt gekeken heeft er o.a. mee te maken dat in dit systeem weinig of geen substraat nodig is en de planten op het systeem zeer mobiel. Dat laatste biedt veel mogelijkheden voor vergaande automatisering. Naast de overheid steunen de Landelijk Gewascommissie Chrysant, LTO Noord Fondsen, Stimuflori, STOWA (Stichting Onderzoek Waterbeheer), diverse veredelaars, technische en toeleverende bedrijven en telers het project (financieel).', 'Veelbelovende resultaten Lisianthus en Matricaria op water'

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Blind, Projectleider Teelt op Water en Bedekte teelten.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.