TKI De Groene Tulp, richting 0-impact op milieu en omgeving

Home > Projecten > TKI De Groene Tulp, richting 0-impact op milieu en omgeving

De aanleiding

Verduurzaming van de Tulpensector

In het eerdere project van de PPS "De Groene Tulp" werd veel vooruitgang geboekt in het verduurzamen van de tulpenteelt. Nieuwe technieken en teeltsystemen zijn ontwikkeld die de afhankelijkheid van chemische gewasbescherming verminderen. Deze innovatieve stappen stellen telers en adviseurs in staat om vernieuwende en toekomstbestendige teeltsystemen te implementeren. Om verder te blijven ontwikkelen en de verduurzamingsdoelen voor de tulpensector te blijven realiseren, zetten we het onderzoek voort in de nieuwe PPS "De Groene Tulp richting 0-impact op milieu en omgeving".

Het project richt zich op het creëren van een "0-impact" teeltmodel voor de tulpenteelt, waarbij het milieu en de omgeving worden beschermd, terwijl de kwaliteit en vitaliteit van de tulp behouden blijven.

Doelstelling

Duurzaam en Weerbaar Teeltsysteem

Het doel van de PPS "De Groene Tulp richting 0-impact op milieu en omgeving" is het verder ontwikkelen en aanvullen van bestaande Integrated Crop Management (ICM)-strategieën in de tulpenteelt. We focussen ons op het implementeren van regeneratieve landbouwtechnieken, precisietoepassingen en data-gedreven technologieën om een gezonde en weerbare tulpenteelt mogelijk te maken. Het uiteindelijke doel is om een teeltsysteem te creëren met nul impact op het milieu zonder concessies te doen aan de kwaliteit, vitaliteit en het economische rendement van de tulp.

De ambitie:

  • 0-impact op het milieu en omgeving.
  • Versterking van de vitaliteit van de tulpen en de bodem.
  • Economisch rendement voor bollenkwekers.
  • Licentie-to-produce behouden voor de tulpensector.

BEoogde impact

Concrete Sturing en Monitoring voor Telers

Het project stelt de teler in staat om innovatieve en concrete sturing en monitoring toe te passen op de vitaliteit en weerbaarheid van zowel zijn gewassen als zijn grond. Verder biedt het nieuwe, essentiële handvatten voor het inzetten en timen van laag-risico middelen en/of groene producten, evenals inzicht in het rendement van de genomen verduurzamingsmaatregelen. Zo wordt een toekomstbestendige tulpenteelt mogelijk die niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook economisch haalbaar blijft.

De impact omvat:

  • Verbeterde teeltstrategieën voor tulpen, met focus op regeneratie en duurzaamheid.
  • Betere bodemgezondheid en gewasweerbaarheid.
  • Optimalisatie van het gebruik van middelen en het verminderen van chemische input.
  • Versterken van de positionering van de Nederlandse tulpensector op de wereldmarkt door duurzaamheid.

Beoogde aanpak

De verduurzaming van de tulpenteelt wordt gerealiseerd door 5 werkpakketten:

  1. Regeneratieve Tulpenteelt: Het ontwikkelen van nieuwe teelttechnieken die de bodem gezond houden en de impact van de teelt op het milieu minimaliseren.

  2. Vitale Tulpen: Het versterken van de vitaliteit van tulpen door gezonde en weerbare gewassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.

  3. Vroegtijdige Signalering: Het implementeren van technologieën voor het vroegtijdig signaleren van ziekten en plagen, zodat telers sneller kunnen handelen om schade te voorkomen.

  4. Precisietoediening: Het toepassen van precisielandbouwtechnieken voor een efficiënter gebruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

  5. Kennisdeling & Demonstratie: Het delen van kennis en best practices met de sector, en het organiseren van demonstraties en workshops voor telers en adviseurs.

Contactpersoon

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met ons contactpersoon.

Michel

Michel Jansen

06 29 20 77 79

logo_topsectortuinbouw

Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving

Meer nieuws

Terugblik Open Dag Bolbehandeling

Ook dit jaar organiseerde Vertify de Open Dag Bolbehandeling. Afgelopen donderdag trokken 200 telers, branchegenoten en overige geïnteresseerden naar Vertify…

Open dag over tulpengalmijt en integrale gewasaanpak trekt veel belangstelling

Hoe krijg je als bollenteler de tulpengalmijt onder controle? En welke rol speelt de Integrale Gewas Aanpak hierin?

11e Vaktentoonstelling in de startblokken

Voorbereidingen Vaktentoonstelling 2024

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.