groen op zaad

Home > Projecten > Groen op zaad
Projectperiode 2021 tot en met 2024

De meeste efficiënte vorm van gewasbescherming is die van de zaadbehandeling, waarbij het zaad wordt behandeld of gecoat met een fungicide of een insecticide, om te voorkomen dat na het kiemen van het zaad het kiemplantje door een bodemschimmel of door insectenvraat wordt aangetast. Zaadbehandeling kan dus cruciaal zijn voor een gezonde start van de teelt.

Tegelijkertijd is het beschikbare pakket aan chemische zaadbehandelingsmiddelen in rap tempo aan het slinken, diverse middelen zijn al van de markt verdwenen en anderen staan ter discussie. Als er geen alternatieve oplossingen worden gevonden dan kunnen sommige teelten flink onder druk komen te staan en wellicht in Nederland zelfs niet meer mogelijk zijn.

Om op zoek te gaan naar effectieve biologische middelen en biostimulanten voor de zaadbehandeling heeft Vertify het initiatief genomen om samen met de zaadsector een meerjarig project op te zetten; ‘Groen op Zaad’.

onderzoek

Er is een indrukwekkend consortium van 18 bedrijven uit de zaadindustrie opgezet om dit gezamenlijke belang aan te pakken. Het project is een PPS (publiek private samenwerking), waarin de afzonderlijke bedrijven en het ministerie van LNV investeren. Een groot deel van de zaadsector is vertegenwoordigd in het consortium en Plantum is penvoerder van het project.

Vertify zal na een brede, wereldwijde inventarisatie van mogelijk interessante stoffen en producten de komende jaren talloze producten gaan toetsen op groeibevordering en bestrijding van ziekten en plagen, om ook voor de toekomst de bestrijding van ziekten en plagen en een gezonde weggroei te borgen.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cor Oostingh, projectleider glastuinbouw Zwaagdijk

https://youtu.be/6kUyHaeJWxI

Meer nieuws

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.