Bonenvliegbestrijding

Home > Projecten > Bonenvliegbestrijding

De aanleiding

De Nederlandse agribusiness staat voor een grote uitdaging, productieketens moeten duurzamer en uiteindelijk compleet klimaatneutraal en regionaal cyclisch worden. In het kader hiervan krijgt de boon als eiwitgewas een steeds grotere rol in de Nederlandse landbouw, als alternatief voor onder andere sojabonen uit Zuid-Amerika. Het lokaal produceren van een deel van de lokale eiwitbehoefte voor veevoer én voor menselijke consumptie wordt steeds gewenster en belangrijker.

Een grote bedreiging van de bonenteelt is de bonenvlieg. De toepassing van het insecticide chloorpyrifos als zeer effectief zaadbehandelingsmiddel tegen de aantasting door de bonenvlieg is sinds 2020 verboden. Het bestrijden van deze plaag moet nu dus op een andere wijze gebeuren. In het eerste stadium van de teelt, bij de ontkieming van de zaden treedt de grootste schade van de bonenvlieg op, waardoor juist een zaadbehandeling altijd zeer effectief is gebleken. Zonder behandeling kan tot wel 70 procent van het zaad reeds bij kieming verloren gaan. Daarom is het van groot belang om naar alternatieven te zoeken zodat de bonenvlieg minimale schade aan de bonenteelt kan toebrengen.

Doelstelling

Het doel van het project is manieren te vinden om aantasting door de bonenvlieg te voorkomen. Er zal worden gekeken naar de inzet van groene/low risk middelen, toegepast als zaadbehandeling, grondbehandeling en/of als bladtoepassing in het eerste stadium van de teelt aangezien voornamelijk dan de aantasting plaatsvindt. Het uiteindelijke doel is een toekomstbestendige bonenteelt van eigen bodem. Een teelt waarbij een weerbaar gewas centraal staat, een gewas dat zo min mogelijk wordt gehinderd door plagen en ziekten.

BEoogde impact

Het resultaat voor de akkerbouwer is betere kennis in alternatieve middelen tegen de bonenvlieg.

Beoogde aanpak

In het door mede BO Akkerbouw gefinancierde onderzoek wordt onderzocht welk middel het meest effectief is tegen de bonenvlieg en hoe een akkerbouwer dit middel het beste in kan zetten. Deze kennis is er op dit moment in onvoldoende mate en dus is dit onderzoek noodzakelijk om het verdienmodel van de akkerbouwer te beschermen. Minder tot geen aantasting van het gewas door de bonenvlieg betekent uiteindelijk meer rendement per hectare voor de akkerbouwer.

Ook wordt er onderzocht of de akkerbouwer door middel van het gebruik van laag-risico en groene middelen meer kan vertrouwen op de natuurlijke vijanden van de bonenvlieg zoals bijvoorbeeld schimmels, aaltjes, kevers of sluipwespen. Als de biodiversiteit in balans is zal het natuurlijke evenwicht ervoor zorgen dat plagen minder snel uitbreken.

Meer weten

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Jeffrey Mul, projectleider Akkerbouw.

Jeffrey

Jeffrey Mul

06 - 10 77 74 54

Meer nieuws

Bonenvlieg grote bedreiging voor teelt van bonen

Bonenvlieg grote bedreiging voor teelt van bonen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.