Bonenvlieg grote bedreiging voor teelt van bonen

Home > Actueel > Bonenvlieg grote bedreiging voor teelt van bonen

Een grote bedreiging voor de bonenteelt is de bonenvlieg. De toepassing van het insecticide chloorpyrifos als zeer effectief zaadbehandelingsmiddel tegen de aantasting door de bonenvlieg is sinds 2020 verboden. Het beheersen van deze plaag moet nu dus op een andere wijze gebeuren.

Alternatieven van groot belang

In het eerste stadium van de teelt, bij de ontkieming van de zaden, treedt de grootste schade van de bonenvlieg op waardoor juist een zaadbehandeling altijd zeer effectief is gebleken. Zonder behandeling kan tot wel 70 procent van het zaad reeds bij kieming verloren gaan. Daarom is het van groot belang om naar alternatieven te zoeken zodat de bonenvlieg minimale schade aan de bonenteelt kan toebrengen. Voor een duurzame teelt voor de toekomst zullen toepassingen gericht zijn op het gebruik van low risk middelen en groene middelen.

Proeven zijn hoopvol

In opdracht van BO Akkerbouw is gekeken naar de mogelijkheden van grond- en gewasbehandelingen maar ook naar de mogelijkheden van zaaizaadontsmetting. Er zijn in totaliteit door Vertify 5 proeven uitgevoerd in de gewassen sperziebonen en zomerveldbonen. De zomerveldbonen zijn later gezaaid dan normaal om op deze manier een grotere kans op een aantasting van de bonenvlieg te krijgen. De proeven zijn door Vertify uitgevoerd in Limburg en Noord-Brabant, dit zijn de gebieden waar de druk van de bonenvlieg het hoogst is. Op dit moment zijn we volop bezig om de gegevens te verwerken. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken maar er lijken hoopvolle toepassingen tussen te zitten.

Bonenvliegbestrijding 1
Bonenvliegbestrijding 2

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Grote belangstelling op Open Dag Bolbehandeling 2023

Op woensdag 13 september vond de Open Dag Bolbehandeling 2023 plaats.

Toekomst akkerbouwgewassen besproken tijdens Open Dag Akkerbouw

Op donderdagavond 13 juli vond bij loonbedrijf Sturm-Jacobs in Wieringerwerf de Open Dag Akkerbouw plaats.

Biostimulanten van bol tot in de bodem uitgezocht

Het doel van het project is het mogelijke effect meten van biostimulanten op de vitaliteit van de tulp en de...