TKI Bollen@bodem & Aaltjes: integraal aangepakt

Home > Projecten > Bollen@Bodem & Aaltjes: Integraal aangepakt

De aanleiding

Duurzame Beheersing van Aaltjes in de Bloembollenteelt

Binnen de bloembollenteelt is er al een belangrijke stap gezet richting een systeemsprong, waarbij de opkweek van schoon, virusvrij uitgangsmateriaal onder bedekte en gecontroleerde omstandigheden centraal staat. Het project Vitale Teelt 2030 streeft ernaar deze systeemsprong verder te ontwikkelen, waarbij de teelt in de vollegrond verduurzamd moet worden. Ondanks dat het uitgangsmateriaal uit de bedekte teelt komt, zal het uiteindelijk 1 tot 2 jaar buiten afgeteeld moeten worden. Een van de belangrijkste aspecten van deze fase is de bodemkwaliteit, met specifieke aandacht voor aaltjes als belangrijke knelpunten.

Aaltjes zijn een van de drie belangrijkste knelpunten in de bloembollensector, zoals geanalyseerd in de knelpuntenanalyse die in november 2020 werd opgesteld door de bloembollensector (onder leiding van KAVB en Vertify), met medewerking van het Sectorplatform Bloembollen. De beheersing van aaltjes vormt dan ook een essentieel onderdeel van het verduurzamen van de bloembollenteelt.

Doelstelling

Methodiek voor Aaltjesbeheersing en Duurzame Teelt

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een methodiek waarin de beheersing van aaltjes centraal staat. Deze methodiek zal de samenwerking tussen de huurder en verhuurder optimaliseren, zodat de bodemkwaliteit en teeltcondities worden verbeterd. Onderzoek zal worden uitgevoerd naar verschillende aspecten, zoals:

  • Waardplantstatus en schadegevoeligheid: Wat is de rol van verschillende gewassen in het leven van aaltjes?
  • Beheersing van stengelaaltjes: Onderzoeken van inundatie als techniek om stengelaaltjes op zware gronden te beheersen.
  • Beheersingsstrategie voor Trichodoriden: Ook wel bekend als de zogenaamde "vrijlevende aaltjes," zullen verder worden bestudeerd.

Kennis die uit andere onderzoeken, zoals het PPS Beter Bodem Beheer, wordt gegenereerd, zal worden geïmplementeerd in deze methodiek.

BEoogde impact

Slimme Bouwplannen en Duurzame Grondgebruik

Door de beschikbaarheid van gedeelde data kunnen gebruikers van de grond slim bouwplannen maken die rekening houden met de specifieke problemen van het perceel, zoals aaltjes. Deze aanpak maakt het mogelijk om percelen efficiënt te beheren en te verbeteren, wat niet alleen de teeltproductie optimaliseert, maar ook de bodemgezondheid en biodiversiteit ten goede komt.

De implementatie van de nieuwe methodiek zorgt voor een verbeterde beheersing van aaltjes, wat leidt tot hogere opbrengsten en een duurzamere bloembollenteelt. Dit draagt bij aan het milieu en de economische stabiliteit van telers.

Beoogde aanpak

Samenwerking en Kennisdeling

Wageningen Universiteit (WUR) werkt samen met pilotbedrijven (zoals KAVB), de Boerderij van de Toekomst (WUR), telers, adviseurs en onderwijsinstellingen. Het gezamenlijke doel is om de gegenereerde kennis toe te passen in de praktijk. Deze kennis wordt vervolgens gedeeld via workshops en digitale lesmodules die specifiek gericht zijn op de toepassing van de ontwikkelde methodiek.

Door deze integrale aanpak kunnen zowel eigen als huurpercelen beter beheerd worden, waardoor aaltjesproblematiek op lange termijn effectief wordt verminderd.

Kijk voor meer informatie op de pagina van de Wageningen Universiteit.

Contactpersonen

Wil je meer weten over ons dit project? Neem dan contact op met deze contactpersonen.

3 Frank Kreuk

Frank Kreuk

06-10 29 72 63

Arjan Mager

Arjan Mager

06-57 03 21 88

Jeffrey

Jeffrey Mul

06-10 77 74 54

logo_topsectortuinbouw

Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving

Meer nieuws

Bodemkwaliteitsplan om aaltjes het hoofd te bieden

In het project Bollen@Bodem&Aaltjes is het doel om kennis en instrumenten te leveren om de kwaliteit van eigen en huurpercelen...

Update project Bollen@Bodem&Aaltjes: integraal aangepakt

Voor een duurzamere bollenteelt, is niet alleen gezond uitgangsmateriaal nodig, maar ook een gezonde bodem. Daarvoor is integraal bodembeheer essentieel,...

Thema ‘Virus’ op Open Dag Tulp leeft vooral dit jaar

Hoe kunnen we grip krijgen op virus in tulp?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.