bodemkwaliteitsplan om aaltjes het hoofd te bieden

Een teler moet meerdere ballen in de lucht houden voor een goede bodemkwaliteit, maar het wordt er niet gemakkelijker op. Bollenteelt en akkerbouw wisselen percelen met elkaar uit, maar lopen tegen diverse knelpunten aan voor een vruchtbare en veilige samenwerking. Zo is er een gebrek aan kwaliteit van het huurperceel, worden correctiemiddelen schaarser voor een veilige start en neemt geschikt areaal af, waardoor de kans op aaltjes groter wordt.

In het project Bollen@Bodem&Aaltjes is het doel om kennis en instrumenten te leveren om de kwaliteit van eigen en huurpercelen duurzaam te verbeteren, met name op het gebied van aaltjesbeheersing in de bloembollensector.

 

Tijdens de Vaktentoonstelling hebben rond de 80, voornamelijk tulpenkwekers en -broeiers, geluisterd naar een presentatie van Leendert Molendijk, expert aaltjesbeheersing van de WUR.  Hierin werden knelpunten van aaltjes in de bollenteelt besproken en wat een bodemkwaliteitsplan met fysische, chemische en biologische analyse kan bijdragen aan een integraal advies voor de telers.

Het zet de toehoorders aan tot actie om stappen te zetten in de samenwerking met partners in de akkerbouw.

 

Heeft u als teler ook interesse in een cursus over het Bodem Kwaliteits Plan (BKP) en gezamenlijk bodembeheer? Laat het aan ons dan weten via een mail aan Annelein.Meisner@wur.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Aanvragen kennisvoucher

Aanvragen kennisvoucher weer mogelijk!

Studenten Fieldlab Vertical Farming winnen prijs voor beste video!

Vdeo’s van studenten zijn beoordeeld door een vierkoppige jury en de presentatie van de groep studenten in Vertical Farming heeft...

Effect van nutriënten op plantweerbaarheid

In 2021 is het TKI project ‘Effecten van nutriënten op ziekten, plaagorganismen en hun bestrijders’ gestart.