Vroegtijdige detectie van door virussen geïnfecteerde pootaardappelen

Home > Projecten > Vroegtijdige detectie van door virussen geïnfecteerde pootaardappelen

De aanleiding

Dit project zet in op het meten van vluchtige stoffen die door virus geïnfecteerde pootaardappelen worden afgegeven. Dergelijke stoffen worden aangeduid als ‘volatile organic compounds’ (VOC’s). Het meten van VOC’s voor de detectie van infecties is veelbelovend omdat de compositie van vluchtige stoffen veelal verschilt tussen gezonde en geïnfecteerde planten. Daarnaast worden deze stoffen in een vroeg stadium van infectie afgegeven, veelal ruim voordat de plant ziekteverschijnselen vertoont.

Doelstelling

In de pootaardappelsector vormen met name virussen een probleem. Huidige strategieën om virusinfecties te beperken zijn o.a. het grootschalig testen van knollen en het planten van schoon pootgoed, evenals het tijdig verwijderen van geïnfecteerde planten om verdere verspreiding te voorkomen. Het lange termijn doel van dit project is om een alternatieve methode te ontwikkelen waarmee grootschalige voorselectie van virusvrije aardappelknollen voor poten mogelijk wordt gemaakt. Het huidige project dient ervoor om vast te stellen of aardappelknollen meetbare hoeveelheden geurstoffen afgeven en om inzicht te krijgen in de compositie van het geurstofmengsel bij infectie met verschillende virussen.

BEoogde impact

Een methode voor het karakteriseren van vluchtige vingerafdrukken van met virus geïnfecteerde en virusvrije aardappelknollen. Deze informatie legt de basis voor een nieuwe detectiemethode waarmee in een vroegtijdig stadium – nog voor het poten van de aardappels – geïnfecteerde knollen worden geselecteerd en verwijderd. Een positief resultaat kan ook leiden tot een grootschalige publiek-private samenwerking met de pootaardappelsector en andere (landbouw-)sectoren.

Beoogde aanpak

Om dit te onderzoeken worden onder gecontroleerde omstandigheden aardappelplanten geïnfecteerd met verschillende virussen. Door middel van mechanische inoculatie worden knollen verkregen die met verschillende virussen zijn besmet. Van zowel geïnfecteerde als virusvrije knollen worden de geurstoffen verzameld en geanalyseerd door middel van gaschromatografie in combinatie met massaspectrometrie (GC-MS). Dit is een analytische techniek waarmee het volledige geurstofprofiel in kaart kan worden gebracht en waarbij individuele stoffen geïdentificeerd kunnen worden.

Meer weten

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Pieter Vlaar, Business Development Manager.

Pieter Vlaar pasfoto

Pieter Vlaar

06 - 82 11 89 56

Leader
efro vlag

Dit LEADER project maakt onderdeel uit van het Programma voor Plattelandsontwikkeling voor Nederland (POP-3). Dit programma wordt deels gefinancierd uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Europa investeert in zijn platteland.

Meer nieuws

Plantjesmarkt zaterdag 15 juni aan Zwethlaan te Honselersdijk

Plantjesmarkt aan Zwethlaan op 15 juni 2024

Druk bezochte Open middag Zoetwaterboeren

Verslag van de 3e Open dag Zoetwaterboeren in 2024.

Stagiair(e) Fieldlab Waterstof

Ben je op zoek naar een stage met combinatie van agri en techniek. Dan is dit iets voor jou!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.