PPS Naar een duurzame koolteelt I

Home > Projecten > PPS Naar een duurzame koolteelt I
Projectperiode 2017 tot en met 2019
In Nederland wordt ruim 10.500 ha kool geteeld. Dat is in totaal 40% van het areaal vollegrondsgroenten en het is daarmee de grootste gewasgroep. Kool is erg vatbaar voor ziekten en plagen, wat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk maakt. Dat brengt soms ongewenste effecten met zich mee, waardoor er steeds meer middelen worden verboden of het gebruik ervan ernstig wordt beperkt. Dit levert problemen op bij de beheersing van ziekten en plagen en als er niet wordt ingegrepen zullen deze problemen in de toekomst alleen maar groter worden.
Om dit probleem aan te pakken is destijds het project ‘Naar een duurzame koolteelt’ (DKT) opgezet; het doel van het project DKT was om uiteindelijk een aantal praktijkgerichte systemen/strategieën te krijgen op het gebied van rassenkeuze, integrated pest management (IPM) vanaf opkweek tot oogst en het combineren van GNO’s, plantversterkers/ biostimulanten met duurzame middelen en het optimaal gebruik maken van natuurlijk vijanden en feromonen.
Een belangrijke focus heeft gelegen op:
  • Natuurlijke vijanden van trips (Thrips tabaci). Door middel van vangplaten is vastgelegd welke natuurlijke vijanden er zijn en door verschillende spuitschema’s toe te passen is er gekeken wat de invloed van de middelen op de natuurlijke vijanden is.
  • Een verwarringsproef met feromonen tegen de koolmot (Plutella xylostella) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.
  • Een sluitkool rassenonderzoek, gericht op tolerante/resistente rassen.

Meer weten?

Voor meer informatie over de resultaten van DKT1 kunt u contact opnemen met Isabel Conijn, Projectleider Vollegrondsgroenten

Meer nieuws

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.