Ketenbenadering voor verlaging milieu-impact sierteelt

Home > Projecten > Ketenbenadering voor verlaging milieu-impact sierteelt
Projectperiode 1 januari 2017 - 1 juli 2020

Handel en maatschappij stellen steeds meer eisen aan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. LTO Glaskracht Nederland heeft samen met keten partners MPS, Royal Flora Holland, Green Partners en Waterdrinker een project geïnitieerd om te komen tot vermindering van het gebruik van chemische middelen en verdere vergroening van de sierteeltsector. Vertify heeft dit onderzoek uitgevoerd.

Doelstelling van dit ketenproject was om kennis te vergaren en uit te wisselen over de milieubelasting van bestaande en perspectiefvolle nieuwe groenere gewasbeschermingsstrategieën om uiteindelijk te komen tot milieuwinst en een duurzamere keten. Er is gestart met een nulmeting, waarna verschillende teelt strategieën gericht op vergroening naast elkaar werden getoetst. Belangrijke parameters waren milieubelasting, residu en emissie.

Dit project heeft diverse belangrijke inzichten opgeleverd om de sierteelt verder te vergroenen. Gebleken is onder andere dat door insecten en/of schimmel in een vroegtijdig stadium aan te pakken het aantal toepassingsmomenten met chemische gewasbeschermingsmiddelen kon worden verlaagd. Ook het bespuiten met natuurlijke, groene middelen liet een positief effect zien, hoewel dat effect en de duurwerking in de bijvoorbeeld de tripsproef beperkt was. Zonder chemische correctiemiddelen is er met deze strategie te weinig effect om hoge insectendruk te bestrijden.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Sanders, Projectleider Glastuinbouw

Meer nieuws

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.