Sladag 2022

Home > Actueel > Sladag 2022

Op donderdag 29 september in week 39,  de week van de jaarlijkse open dagen van zaadbedrijven in Seed Valley, was de jaarlijkse sladag voor slatelers en toeleverende industrie. Tijdens deze dag werden de voorlopige resultaten uit zowel onderzoek als besprekingen gepresenteerd.

Met een lezing door Rob Pronk van Incotec over onder andere een nieuwe groene zaadcoating werd de dag gestart. Aansluitend was er een lezing van Vertify door projectleider vollegrondsgroenten Ingrid Commandeur waarin de eerste resultaten van 2022 van het PPS (Publiek Private) project ‘Duurzame Bescherming van Bladgewassen’ werden verteld en toegelicht.

Schade duurzamer verminderen

In 2022 is gekeken naar de mogelijkheden om schade door insecten en schimmels in sla duurzamer te verminderen. Daarbij zijn de mogelijkheden van biostimulanten tijdens de opkweek en de teelt onderzocht.

Ook is gekeken naar de effecten van groene gewasbeschermingsmiddelen waarbij met name ook geprobeerd is de toedieningstechniek te verbeteren. Groene gewasbeschermingsmiddelen werken meestal alleen als ze de ziekte of plaag raken en daardoor is een goede bladbedekking van belang. Hierom is in het project de loofdoes getest. De loofdoes is een spuit met een kap waarbij onder de kap heel veel werveling aanwezig is. Door de werveling moet ook de onderkant van het gewas worden geraakt. Daarnaast wordt er met weinig water gespoten (40-80 liter/ha). Resultaten hiervan waren er nog niet omdat de sla nog op het land stond.

Om gerichter wat te kunnen doen aan Bremia is in één proef ook gebruik gemaakt van de waarschuwingssystemen van Dacom en Agrovision. Daarbij zijn ook groene gewasbeschermingsmiddelen getest in combinatie met de waarschuwingssystemen en in combinatie met chemie. Ook dit gewas stond nog op het land. Tijdens de sladag zijn na de lezingen de proeven buiten bekeken en is ook de loofdoes bekeken en gedemonstreerd.

Mogelijkheden van biostimulanten tijdens opkweek en teelt

De proeven waarin is gekeken naar de mogelijkheden van biostimulanten (bijvoorbeeld met silicium maar ook brandnetelextract) tijdens de opkweek en de teelt, waren wel al afgerond. In deze proeven is geen effect van de  biostimulanten gezien; niet op het gewas tijdens de teelt, niet op de kg bij de oogst en ook niet op de insecten. Wel was er in deze proeven een effect van een nieuw chemisch gewasbeschermingsmiddel toegediend als traybehandeling op luizen. In de insectenproeven is ook een insectendoek uitgetest maar onder dit doek nam de luispopulatie exponentieel toe. Nog veel meer dan in de onbedekte veldjes die niet werden behandeld.

Meer weten over het project Duurzame bescherming van bladgewassen? Kijk hier verder.

DSC04147
DSC04228

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Aanvragen kennisvoucher

Aanvragen kennisvoucher weer mogelijk!

Studenten Fieldlab Vertical Farming winnen prijs voor beste video!

Vdeo’s van studenten zijn beoordeeld door een vierkoppige jury en de presentatie van de groep studenten in Vertical Farming heeft...

Effect van nutriënten op plantweerbaarheid

In 2021 is het TKI project ‘Effecten van nutriënten op ziekten, plaagorganismen en hun bestrijders’ gestart.