Opkweek paprika in LED-cel: wat is de vergelijking met gangbare kweek in kas?

In onze vorige nieuwsbrief hebben we al geschreven over een groepje studenten van Hogeschool Inholland die in oktober in een LED-cel op onze vestiging in Naaldwijk zijn gestart met het kweken van paprika's in vertical farming. In de proef worden verschillende belichtingsstrategieën met betrekking tot het gebruik van verrood getest. Zeker zo interessant is echter de vergelijking van de gangbare opkweek in de kas met de opkweek in een LED-cel. De in de LED-cel opgekweekte planten zijn op een praktijkbedrijf naast gangbaar opgekweekte planten geplant. Deze planten zijn op dezelfde dag gezaaid en zijn uiteraard van hetzelfde ras. Bekijk het filmpje wat de verschillen zijn. Links zijn de planten die in de LED-cel zijn opgekweekt en op de rechterrij zijn de paprika planten te zien uit een gangbare opkweek.
Naast de verschillen in plantontwikkeling was een belangrijke vraag hoe de planten uit de LED-cel reageren op de overgang naar de kas. Deze overgang leidde niet tot zichtbare problemen.
De proef wordt mogelijk gemaakt door het project Fieldlab Vertical Farming Zuid-Holland. Daarin werken Vertify en Hogeschool Inholland met een groot aantal partijen samen aan de verdere ontwikkeling van deze teelttechniek. Meer weten over dit project? Kijk hier.