Terugblik en presentaties Open Dag Tulp 2023

Thema 'Virus' leeft vooral dit jaar

Virus in tulp is een continue probleem en, in een ‘virusjaar’ als deze, groter dan ooit. Hoe kunnen we hierop grip krijgen? Onderzoekers, adviseurs en gewasbeschermingsfabrikanten stonden tijdens de Open Dag Tulp in Zwaagdijk stil bij deze vraag in de rondgang en plenaire presentaties.

In de rondgang op de proefvelden werden de resultaten van praktijkonderzoeken gepresenteerd door de teelt- en onderzoekspecialisten van Agrifirm-GMN. Syngenta stond stil bij de mogelijkheden in spuittechnieken, De Groene Tulp heeft de proeven in vuur toegelicht, WN Kramer heeft verteld hoe een vitale bodem bereikt kan worden en CAV Agrotheek heeft uitleg over de lopende proeven gegeven.

Algemeen voorzitter van de KAVB, Jaap Bond, trapte in het gezamenlijke gedeelte af met een blik op de sector waarna Ineke Stijger en Martin Verbeek van de Wageningen University & Research resultaten vertelden van de ‘PPS Op weg naar virusvrij en afzetgericht telen’ en onderzoeksrichtingen in ‘PPS Toekomst met virusvrije bloembollen’.

Vertify projectleider bloembollen Frank Kreuk vertelde over virusbeperking van minerale olie in tulpen en Yorick van Leeuwen van CNB Teeltadvies presenteerde de ervaringen op het veld met virus.

Gedurende de gehele Open Dag Tulp is er grote belangstelling tijdens de rondgang en plenaire gedeelte geweest. Een teken dat het onderwerp ‘Virus’ ontzettend leeft binnen de tulpensector. Bezoekers aan de dag geven aan dat de nieuwe ontwikkelingen die zijn getoond, goed toepasbaar zijn in de praktijk. Tijdens de lunch en in de namiddag kon de dag in het zonnetje met elkaar worden nabesproken.

IMG_4182
IMG_4192
IMG_4193
IMG_4197
DJI_0887
IMG_4209
IMG_4212
IMG_4217
Overzichtsfoto