Bijeenkomst Hy4Dense: Ontwerp en productie drijver centraal onderwerp

Home > Actueel > Bijeenkomst Hy4Dense: Ontwerp en productie drijver centraal onderwerp

In de eerste week van oktober kwamen de projectpartners van het Europese project Hy4Dense bijeen bij Vertify in Zwaagdijk-Oost. Naast de bezichtiging van de proefopstellingen in zowel de LED-cellen als in de kas werd veel aandacht besteed aan het ontwerp en de productie van het belangrijkste onderdeel van het nieuwe teeltsysteem, de drijver.

Doel van het project is het ontwerp van een op water (Hydroponics) gebaseerd – bij voorkeur substraatloos - systeem voor de teelt van dicht gezaaide gewassen zoals spinazie, veldsla, (wilde) rucola en snijbiet.

Het drijvende systeem dat Vertify test, bestaat uit op een voedingsoplossing liggende drijvers waarop – boven het water - een gaas gespannen is. Op het gaas leggen we de zaden die we met behulp van een vernevelingsinstallatie tot kieming brengen. Nadat de wortels door het gaas naar de voedingsoplossing gegroeid zijn, stoppen we met de verneveling. Als de plantjes vervolgens afgehard zijn, verplaatsen we ze op de drijvers naar een voedingsoplossing in de kas voor de tweede en laatste fase van de teelt.

In het project schalen we nu op naar een pilotinstallatie, waarin zowel opnieuw proeven plaatsvinden maar die ook bedoeld is om het systeem te demonstreren aan geïnteresseerden.

Dezelfde drijver wordt door de partners steeds op een net iets andere wijze toegepast. Daardoor vormde het ontwerp een complexe puzzel. Een uitdaging bleek ook de (extern plaatsvindende) productie van een groot aantal drijvers te zijn. De drijvers waren niet vlak genoeg. Het intensieve overleg van deze week leidde tot een oplossing die we in de komende weken verder uitwerken.

Intussen gaan de proeven op de eerste serie drijvers en de in een eerste stadium ontworpen prototypes gewoon door.

In Hy4Dense werkt Vertify samen met : Inagro en Howest (Hogeschool West-Vlaanderen), beiden gevestigd in België en NIAB en Universiteit van Essen (beiden gevestigd in Engeland).

De proeven en demonstratie staan open voor bezoek. Meld u daarvoor aan bij matthijsblind@vertify.nl

Kijk voor meer informatie over dit project hier.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Plantjesmarkt zaterdag 15 juni aan Zwethlaan te Honselersdijk

Plantjesmarkt aan Zwethlaan op 15 juni 2024

Druk bezochte Open middag Zoetwaterboeren

Verslag van de 3e Open dag Zoetwaterboeren in 2024.

Stagiair(e) Fieldlab Waterstof

Ben je op zoek naar een stage met combinatie van agri en techniek. Dan is dit iets voor jou!