PPS De Groene Tulp

Home > Actueel > Update PPS De Groene Tulp

Door Michel Jansen

“Hoe kan de tulpensector verminderd afhankelijk worden van chemische producten?” Dat is de hoofddoelstelling van de Groene Tulp waar inmiddels een kleine vier jaar geleden mee begonnen is. Het verminderd afhankelijk zijn kent meerdere vertrekpunten. Vanuit de bloembollensector zelf is er een al grotere wens het op een andere manier te willen en moeten doen. De beschikbaarheid van toegelaten producten staat onder al grotere druk en de stroom van “groene” producten die zouden moeten werken dient dit eerst maar meerjarig en in een systeem aan te tonen. Sociaal maatschappelijk ligt hier ook een nadrukkelijke vraag die de sector oplegt aan te tonen hoe zij het anders gaat doen maar ook wat er nu al gebeurt. Kortom, geen geringe uitdaging!

Zoals altijd kan niet alles tegelijk en moet er focus aangebracht worden wat past binnen de het project en wat er buiten het project om al gebeurt. De Groene Tulp kent een drietal thema’s waar aan gewerkt wordt met een sterke focus op plantgezondheid en natuurlijk kapitaal.

  • Kan er een nieuwe of andere strategie ontwikkeld worden voor de behandeling van bollen rond het planten? Welke nieuwe middelen of technieken kunnen hier in een systeemaanpak voor verandering zorgen?
  • Hoe kan de gezondheid van de grond verhoogd worden middels groenbemesting en bodemvitaliteit? Hoe maak je dit inzichtelijk?
  • Welke nieuwe of andere strategie kan er ontwikkeld worden voor de plantgezondheid middels gewasbehandelingen? Zijn er nieuwe groene middelen die passen in een systeem met een beslissingsondersteunend systeem?

Waar staan we dan nu?

De belangrijkste winst die nu al behaald is dat er aangetoond is dat andere systemen ook uitstekend werken en ook meerjarig bewijzen dat een verminderde input van chemie prima ingepast kan worden met behoud van rendement. Daarbij is er geen radicale verandering noodzakelijk en kan met relatief kleine aanpassingen al veel behaald worden. Een verdere doorvertaling van de proefvelden naar grotere schaal wordt nu vorm gegeven in de Pilot tulp en bijgoed waarmee er een directe inpassing in de praktijk uitgevoerd wordt.

Daarnaast is een van de belangrijkste kenmerken van de Groene Tulp de uitstekende samenwerking met de verschillende partners en partijen waarmee het project een goede kennisuitwisseling kent en de kwaliteit en ambitie gewaarborgd is.

De Groene Tulp is inhoudelijk als project het laatste jaar ingegaan maar zal als uithangbord voor de verduurzaming in de tulpensector blijven. Middels een nieuw project zal de Groene Tulp 0.0 een vervolg krijgen voor de komende jaren.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Aanvragen kennisvoucher

Aanvragen kennisvoucher weer mogelijk!

Studenten Fieldlab Vertical Farming winnen prijs voor beste video!

Vdeo’s van studenten zijn beoordeeld door een vierkoppige jury en de presentatie van de groep studenten in Vertical Farming heeft...

Effect van nutriënten op plantweerbaarheid

In 2021 is het TKI project ‘Effecten van nutriënten op ziekten, plaagorganismen en hun bestrijders’ gestart.