tweede proef om tomaten ondersteboven te telen

Begin dit jaar is Vertify op de vestiging in Naaldwijk een nieuwe proef gestart met het teelsysteem van BiomicAgritech uit Israël. Met dit revolutionaire teeltsysteem worden gewassen ondersteboven geteeld. De planten worden gepoot in een plastic teeltbuis op een steenwol mat en worden geïrrigeerd met een inline druppelslang. De planten hangen door de zwaartekracht met de groeikop verticaal onder de buis naar beneden. De buizen kunnen mechanisch naar boven worden opgehaald en kunnen roteren, waardoor de stengel om de buis heen wordt gewikkeld. Op deze manier wordt er een vaste stengellengte gecreëerd. Het grote voordeel van dit systeem is dat de planten niet hoeven te worden ingedraaid inclusief gezakt te worden, waardoor in potentie arbeidskosten worden bespaard. Met 1 druk op de knop wordt het gehele gewas ‘gelift’ en automatisch om de buis heen gedraaid. Bekijk hier een filmpje hoe dat gaat.

In 2023 heeft Vertify al verschillende proeven uitgevoerd op dit systeem. In de periode van januari tot en met november zijn er zowel tomaten als komkommers geteeld. Dit jaar worden er tot en met week 24 tomaten van het ras Merlice van Bayer geteeld. Hierna zullen er komkommers worden gepoot op het systeem.

Belangrijke aandachtspunten binnen het onderzoek in dit seizoen, zijn het bepalen van het productiepotentieel in relatie tot de arbeidsbesparing en het optimaliseren van de teeltmethodiek.

De proef zal meerdere malen bezocht worden door telers en adviseurs.

Heeft u vragen over dit onderzoek? Wilt u de proef een keer bezoeken? Neem contact op met projectleider Sergio Harinck, sergioharinck@vertify.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Aanvragen kennisvoucher

Aanvragen kennisvoucher weer mogelijk!

Studenten Fieldlab Vertical Farming winnen prijs voor beste video!

Vdeo’s van studenten zijn beoordeeld door een vierkoppige jury en de presentatie van de groep studenten in Vertical Farming heeft...

Effect van nutriënten op plantweerbaarheid

In 2021 is het TKI project ‘Effecten van nutriënten op ziekten, plaagorganismen en hun bestrijders’ gestart.