studenten Hogeschool inholland aan de slag in project de groene tulp

In het project De Groene Tulp 0.0 zijn onlangs studenten van het lectoraat Robotica van Inholland Alkmaar toegevoegd aan het onderzoeksteam.

De Nederlandse tulpensector wordt geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van strengere regelgeving en maatschappelijke druk voor duurzamere teeltmethoden. In het project De Groene Tulp 0.0 gaan we met deze uitdagingen aan de slag en doen we onderzoek naar een gezonde en veerkrachtige tulpenteelt met minimale milieueffecten en behoud van kwaliteit en economisch rendement.

 

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de huidige teeltstrategieën ontoereikend zijn om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen en kwaliteitseisen. Bovendien is er nog geen geschikte methode voor het monitoren en bijsturen van bloembolkwaliteit op cultivarniveau. Ook ontbreken er op dit moment datagedreven herkenningsmodellen voor de tulpenteelt.

 

Onder andere H2L levert benodigde beelddata aan voor het ontwikkelen van deze methodes en modellen. H2L heeft een tulpenselectierobot ontwikkeld die de tulpen scant op virus met camera’s, dit detecteert aan de hand van algoritmes en vervolgens de viruszieke tulpen bestrijdt.  Er zal gebruik gemaakt worden van reeds gemaakt beeldmateriaal uit voorgaande jaren uit de praktijk. Maar ook is het de bedoeling om met een H2L-robot zelf real-time data te verzamelen op de proefvelden komende jaren.

 

Onderzocht zal worden of de beelddata nuttige informatie geeft om de groei en gezondheid van de geteelde tulpen te monitoren en afwijkingen daarin te zien. Dit wordt mede bepaald aan de hand van de resolutie van de foto’s, maar ook de invloed van bijvoorbeeld de grondsoort, bodembedekking en weersomstandigheden op de kwaliteit van de beelddata in relatie tot de vereiste waar te nemen details.

 

Hierbij komen de studenten van het lectoraat Robotica van Inholland Alkmaar in beeld. Zij hebben de opdracht gekregen om de geschiktheid van deze beelddata hiervoor nauwkeurig te onderzoeken. Met de uitkomsten van deze opdracht kan vastgesteld worden welke rol en functie de door de H2L -robots verkregen beelddata kunnen spelen in het verder verduurzamen van de tulpenteelt.

 

Mooi om te zien hoe studenten, onderzoek en het bedrijfsleven samenwerken aan 1 doel!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Terugblik Waterdag 2024

Terugblik op de Waterdag 2024.

Column; Beduvelen

Columnist Pieter Vlaar schrijft zijn frustratie van zich af met deze keer een column over 'beduvelen'.

Eten we morgen nog Nederlandse sla?

De Nederlandse slatelers slaan alarm want eten we morgen nog Nederlandse sla?