Pilot Duurzame Teelt in Tulp & Bijgoed

Home > Actueel > Pilot Duurzame teelt Tulp & Bijgoed

De pilot Duurzame Teelt Tulp & Bijgoed (bijzondere bolgewassen) is één van de 13 pilots die vallen onder het praktijkprogramma Weerbaarheid in praktijk. Doel is om de afhankelijkheid van chemische middelen te verminderen en het beheersbaar houden van de ziekten en plagen. In de pilot Tulp & Bijgoed wordt de vertaalslag gemaakt van kleine veldproeven naar de praktijksituatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Vertify en vindt plaats op 4 bloembollenbedrijven, te weten Apeldoorn Bloembollen in Egmond-Binnen, Huiberts Biologische Bloembollen in St. Maartensbrug, Boon-Breg Bloembollen in Andijk en Schouten Tulips/EkoFlora  in Zwaagdijk.
Bij Apeldoorn ligt de focus op het verminderen van de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de vuurbestrijding. Door het toepassen van biologische middelen wordt het gebruik van chemie met 70% gereduceerd. Deze toepassing wordt komend seizoen herhaald en uitgebreid met monitoring van virusoverdracht.
Op het bedrijf van Boon-Breg wordt vooral gekeken naar de beheersing van zuur met minder gebruik van chemie. Er worden alternatieve middelen getest in verschillende dompelbehandelingen. De eerste resultaten vallen eerlijk gezegd nog niet helemaal mee. De behandelingen worden in aangepaste vorm herhaald en er wordt een begin gemaakt met het aanpakken van virusoverdracht.

Op de bedrijven van Schouten en Huiberts is voornamelijk gekeken naar de bestrijding van galmijt. Op biologische bedrijven is dit het grote probleem. CATT-behandeling en heetstook hebben effect bij de beheersing van galmijten in tulpen.
Vanwege diverse argumenten wordt dit jaar gekozen voor de stikstof behandeling van Prescon. Bij Schouten wordt dit komend seizoen tevens gekeken naar virusoverdracht en bij Huiberts wordt het project uitgebreid met onkruidbestrijding.

De pilots worden in 2025 afgerond en zullen leiden tot een teelthandleiding voor Integrated Crop Management (ICM).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Terugblik Waterdag 2024

Terugblik op de Waterdag 2024.

Column; Beduvelen

Columnist Pieter Vlaar schrijft zijn frustratie van zich af met deze keer een column over 'beduvelen'.

Eten we morgen nog Nederlandse sla?

De Nederlandse slatelers slaan alarm want eten we morgen nog Nederlandse sla?