Druk bezochte Open middag Zoetwaterboeren

Door klimaatverandering en toenemende verontreinigingen neemt de beschikbaarheid van zoetwater steeds verder af. Ook de landbouw heeft hier last van. Onder de titel ‘van resultaten naar praktische handvatten’ organiseerde het onderzoeksproject Zoetwaterboeren op 6 juni jl. een open middag. Ruim 90 belangstellenden zagen in de praktijk hoe je met een duurzaam watersysteem het teveel aan regenwater kunt opvangen en hergebruiken.

 

Open Middag

Twee jaar onderzoek geeft interessante inzichten over duurzaam waterbeheer en hoe je dit in de agrarische praktijk kunt doen. Hiervoor is het praktiserend akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk deels ingericht als onderzoek- en expertisecentrum. Tijdens een veldexcursie werden de onderdelen van het watersysteem bezocht. De bezoekers kregen de resultaten en praktische handvatten gepresenteerd over het oogsten, opslaan, zuiveren en het toedienen van water. De essentie van het systeem is om regenwater uit natte perioden beter vast te houden om het in droge periodes in het groeiseizoen weer te gebruiken. Met data van sensoren, satellieten en modellen wordt gekeken naar hoe het proces te managen is. Ook aan de samenhang met de mineralenkringloop en fertigeren, een combinatie van water geven en bemesten, werd aandacht besteed.

 

Al met al een geslaagde en leerzame dag waar veel akkerbouwers, erfbetreders, adviseurs en medewerkers van diverse overheden en organisaties op af kwamen.

 

Zoetwaterboeren
Zoetwaterboeren is een vierjarig PPS-project (publiek-private samenwerking) met als doel het ontwikkelen, onderzoeken en demonsteren van een duurzaam watersysteem in de dagelijkse praktijk en in de volle breedte van wateraanbod, -opslag, -zuiveren, -gift tot waterkwaliteit. In het project worden tools ontwikkeld voor het agrarische bedrijf en worden agrariërs oplossingen en handvatten aangeboden om als watermanager het bedrijf te runnen en flexibel in te kunnen spelen op (sterk) wisselende omstandigheden. Het moet de agrariër in staat stellen om de beschikbaarheid van voldoende zoetwater te waarborgen en zelfvoorzienend te zijn.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Plantjesmarkt zaterdag 15 juni aan Zwethlaan te Honselersdijk

Plantjesmarkt aan Zwethlaan op 15 juni 2024

Stagiair(e) Fieldlab Waterstof

Ben je op zoek naar een stage met combinatie van agri en techniek. Dan is dit iets voor jou!

Documentaire serie Fieldlab Bol

In Fieldlab Bol zoekt een koplopergroep van dertien bollentelers in het Noordelijk zandgebied naar duurzame oplossingen voor de bollenteelt. In...