Stichting ROL: Ketenaanpak bolbehandeling lelie

Home > Actueel > Stichting ROL: Ketenaanpak bolbehandeling lelie
26 April 2021

De Nederlandse leliesector is toonaangevend in de wereld en loopt voorop als het gaat om duurzaamheid en technologische ontwikkelingen. De sector wordt, net als andere sectoren, geconfronteerd met strenger wordende eisen vanuit de afnemers, toenemende wet- en regelgeving en een steeds beperkter middelenpakket om de toenemende ziekte- en virusproblematiek te lijf te gaan. Daarnaast wordt vanuit de markt steeds meer nadruk gelegd op duurzame teelt. In deze verduurzaming zit nog een grote uitdaging voor de sector. Hier ligt het belang voor verder onderzoek naar de ontwikkeling en verduurzaming van de leliesector.

Het beoogde doel van het project is een ketenaanpak bij de bolbehandeling van lelies waarbij met behoud van kwaliteit het risico op virusverspreiding en de milieubelasting verlaagd wordt.

 

Een onderdeel van de strategie is de bolbehandeling/ontsmetting. Bolontsmetting wordt in de bollenteelt toegepast ter voorkoming van tal van ziekten. Nieuwe bolbehandelingstechnieken worden geïmplementeerd (bolcoaten en flow schuimen), het voorkomen/beperken van PLAMV-virusoverdracht, inzet van ECA-water (elektrochemisch geactiveerd water) bij de bolbehandeling kort voor planten.

Het merendeel van de lelies wordt voor het planten behandeld door middel van de dompelmethode. Het nadeel van deze techniek is de vervuiling van het fust en de restvloeistof  die afgevoerd moet worden. Een nieuwe methode die voor bolbescherming zal worden ingezet is het coaten van de bol zoals in de zaadsector wordt uitgevoerd. De coating zal bestaan uit low-risk/groene middelen. Een innovatieve ontwikkeling waar bij een minimale dosering werkzame stof lange tijd bescherming kan bieden. Een andere nieuwe toepassingsmethode is het flow schuimen. Hierbij rollen de bollen door een laag schuim + chemische middelen. De voordelen van deze toepassing zijn: geen restbaden, recept op maat, geen of minimale vervuiling van fust en geen verspreiding van PLAMV-virus via het dompelbad. In het 1e jaar zullen de nieuwe technieken coaten en flow schuimen getest worden alsmede de inzet van ECA-water bij de bolbehandeling kort voor het planten. In het 2 en 3e jaar zal de ketenaanpak vanaf het rooien van de bollen vorm krijgen (behandeling spoelen, hete luchtbehandeling plantgoed en bolbehandeling kort voor planten). Met als uitgangspunt behoud van kwaliteit en minimaal risico op virusverspreiding.

Meer nieuws

Terugblik Waterdag 2024

Terugblik op de Waterdag 2024.

Column; Beduvelen

Columnist Pieter Vlaar schrijft zijn frustratie van zich af met deze keer een column over 'beduvelen'.

Eten we morgen nog Nederlandse sla?

De Nederlandse slatelers slaan alarm want eten we morgen nog Nederlandse sla?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.