Energieke middag tijdens Impact voor efficiënt telen

Op vrijdag 10 november vond het evenement ‘Impact van efficiënt telen’ plaats in World Horti Center. Zo’n 85 aanwezigen hebben geluisterd naar presentaties van Jesse Schevel, van Glastuinbouw Nederland; Sander Hogewoning van Plant Lighting en Jeroen Boonekamp van B-Mex. Hierna volgde een gezellige netwerkborrel, hierbij konden de aanwezigen in gesprek met verschillende bedrijven. Al met al een leerzame middag, met goede energie en interactie tussen de sprekers en publiek, die werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Vertify, AVAG, Rabobank, Plantum en World Horti Center.

 

Aangepaste belastingplannen

De middag werd geopend met een kort welkom door organisatoren Robert Solleveld van Glastuinbouw Nederland, Jeroen Sanders van Vertify en Puck van Holsteijn van World Horti Center. Hierna was het aan Jesse Schevel, lobbyist bij Glastuinbouw Nederland om de middag af te trappen met een boeiend onderwerp, hij schetste de ambities in het politieke landschap. Jesse vertelde onder andere dat de lobby van Glastuinbouw Nederland voor het afbouwen van fossiele subsidies zijn vruchten heeft afgeworpen, de termijn voor het afbouwen is namelijk verlengd. De meeste van deze regelgeving komt overigens uit Europa, waar nu Wopke Hoekstra zit. Wopke heeft onder andere bekend gemaakt dat de uitstoot van land- en tuinbouw in 2040 minstens 90 tot 95% minder moet zijn. Dit zou haalbaar moeten zijn volgens Jesse, maar hij gaf de zaal wel mee om bij de komende verkiezing te gaan stemmen, zo kan er een verschil gemaakt worden.

 

Effect energiebesparing op verdamping

Hierna was de vloer voor Sander Hogewoning van Plant Lighting, hij nam de zaal mee in een stukje plantfysiologie. Zo vertelde hij dat je jezelf goed moet laten informeren wat de effecten van verschillende type verlichting zijn op een gewas. Iedere energiebesparende maatregel heeft namelijk effect op de verdamping van de plant. Het is dus belangrijk hierop te controleren voor een goede teelt. Er is opvallend genoeg nog weinig kennis over dit onderwerp, er wordt dan ook volop onderzoek naar gedaan.

 

Plant empowerment digitaal telen

Na het verhaal van Sander werd door Jan Voogt, als vertegenwoordiger van de Plant Empowerment Academy, het nieuwe boek “Plant Empowerment Digitaal Telen” overhandigd aan projectleider Jeroen Sanders van Vertify. Dit boek is een handleiding voor het toepassen van een uniform monitoringsprotocol voor digitaal telen: hoe monitor je, met welke sensoren en hoe stuur je hierop dan de teelt aan. Dit en meer wordt behandeld in het boek. Kas als Energiebron wil dit boek beschikbaar stellen aan belanghebbenden in de sector, waarschijnlijk wordt dit einde jaar, maar uiterlijk kwartaal één van 2024 middels hun website gedaan.

 

OCAP Optimaal

Als laatste was Jeroen Boonekamp van B-Mex aan het woord. Door ziekte van Arne Bac van de Rabobank is Jeroen op het laatste moment ingevlogen, hij kwam de zaal meer vertellen over OCAP Optimaal, een project van Kas als Energiebron. Met deze tool kunnen kwekers zien wat de CO2 hen kost en op deze manier betere beslissingen nemen. De middag werd afgesloten met een gezellig netwerkborrel waarbij onder andere bedrijven die lid zijn van AVAG en participeren in World Horti Center aanwezig waren.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Telersbijeenkomsten vanuit PPS Grondige Aanpak Bodemplagen; Onderzoek en praktijk komen samen

Er zijn telersbijeenkomsten georganiseerd waarbij het naast het delen van informatie ook het ophalen van informatie uit de praktijk centraal...

Gewasgezondheid bij jaarrondproductie onder LED

Vertify is in samenwerking met Glastuinbouw Nederland, Plantlighting, Koppert en Fluence een project gestart met de titel ‘Gewasgezondheid bij jaarrondproductie...

Broccolitelers werken aan voedselzekerheid

Maatregelen die de broccolitelers hebben uitgedacht worden getoetst in het project ‘Op weg naar 2030 richting een robuust broccoli-teeltsysteem’. In...