Project ‘Groen op zaad’

Home > Actueel > Project ‘Groen op zaad’

De meeste efficiënte vorm van gewasbescherming is die van de zaadbehandeling, waarbij het zaad wordt behandeld of gecoat met een fungicide of een insecticide, om te voorkomen dat na het kiemen van het zaad het kiemplantje door een bodemschimmel of door insectenvraat wordt aangetast. Zaadbehandeling kan dus cruciaal zijn voor een gezonde start van de teelt.

Tegelijkertijd is het beschikbare pakket aan chemische zaadbehandelingsmiddelen in rap tempo aan het slinken, diverse middelen zijn al van de markt verdwenen en anderen staan ter discussie. Als er geen alternatieve oplossingen worden gevonden dan kunnen sommige teelten flink onder druk komen te staan en wellicht in Nederland zelfs niet meer mogelijk zijn.

Om op zoek te gaan naar effectieve biologische middelen en biostimulanten voor de zaadbehandeling heeft Vertify het initiatief genomen om samen met de zaadsector een meerjarig project op te zetten; ‘Groen op Zaad’.

Er is een indrukwekkend consortium van 18 bedrijven uit de zaadindustrie opgezet om dit gezamenlijke belang aan te pakken. Het project is een PPS (publiek private samenwerking), waarin de afzonderlijke bedrijven en het ministerie van LNV investeren. Een groot deel van de zaadsector is vertegenwoordigd in het consortium en Plantum is penvoerder van het project.

Vertify zal na een brede, wereldwijde inventarisatie van mogelijk interessante stoffen en producten de komende jaren talloze producten gaan toetsen op groeibevordering en bestrijding van ziekten en plagen, om ook voor de toekomst de bestrijding van ziekten en plagen en een gezonde weggroei te borgen. Het project is 1 april van start gegaan en loopt tot eind 2024. Meer communicatie volgt binnenkort!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Even voorstellen

Wij stellen graag drie nieuwe collega's voor: Lynn Tesselaar, Desiree Huiberts en Patricia Strijbis

Succesvolle gewasbeschermingsdagen

Op 20, 21 en 22 april werden wederom de bekende Gewasbeschermingsdagen groententeelt georganiseerd in de onderzoekskassen van Vertify op het...

Update Bio4safe project

Het beoogde doel van het project is een ketenaanpak bij de bolbehandeling van lelies waarbij met behoud van kwaliteit het...