gewasgezondheid bij jaarrondproductie onder LED

Sinds een aantal jaren is er een grote verandering gaande op licht gebied in de Nederlandse glastuinbouw, waarbij de standaard SON-T lampen gedeeltelijk of volledig vervangen worden voor LED verlichting. Om deze transitie te laten slagen is er de laatste 15 jaar veel onderzoek uitgevoerd naar de teelttechnische mogelijkheden met LED. In deze onderzoeken is vooral gekeken naar de effecten op gewasontwikkeling en klimaat. Wil de overgang van SON-T naar LED echter volledig slagen dan zal er ook goed gekeken moeten worden naar de effecten van LED op de ontwikkeling van zowel plaaginsecten als natuurlijke vijanden. Deze proeven worden uitgevoerd in de LED-faciliteit van Vertify in Honselersdijk op diverse tuinbouwgewassen.

 

In kader van dit project heeft Vertify samen met haar partners in de periode 2022-2023 diverse onderzoeken uitgevoerd in het gewas chrysant. Zo is er o.a. gekeken naar de populatie ontwikkeling van Californische trips (Frankliniella occidentalis), de roofmijt (Transeius montdorensis) en naar de populatie ontwikkeling van Orius (Orius laevigatus) bij verschillende lichtspectra. Bij al deze onderzoeken werden er geen verschillen gevonden in ontwikkeling bij de verschillende LED spectra.

Afgelopen november is een nieuwe proef opgestart waarin gekeken is hoe mineervlieg (Liriomyza spp.) zich in chrysant ontwikkeld onder verschillende lichtspectra. Bewortelde chrysanten stekken zijn in kisten gepoot deze geplaatst in relatief grote insectenkooien. In totaal worden er 4 verschillende lichtspectra onderzocht. Vlak voor de overgang naar korte dag zijn er mineervlieg poppen geïntroduceerd in het gewas. Op dit moment, 5 weken na het uitzetten van de poppen zijn de eerste voedingsstippen en gangen zichtbaar. Om de populatie te monitoren worden er wekelijks waarnemingen op aantallen voedingsstippen en gangen uitgevoerd. Daarnaast wordt de gewasontwikkeling en bloeisnelheid bijgehouden.

Na deze proefronde zal er een nieuwe proef op chrysant worden uitgezet waarbij er bepaald zal worden wat de effecten zullen zijn van verschillende lichtspectra op de ontwikkeling van diverse natuurlijke vijanden van mineervlieg.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Plantjesmarkt zaterdag 15 juni aan Zwethlaan te Honselersdijk

Plantjesmarkt aan Zwethlaan op 15 juni 2024

Druk bezochte Open middag Zoetwaterboeren

Verslag van de 3e Open dag Zoetwaterboeren in 2024.

Stagiair(e) Fieldlab Waterstof

Ben je op zoek naar een stage met combinatie van agri en techniek. Dan is dit iets voor jou!