Even voorstellen: Arjan Mager

Home > Actueel > Even voorstellen; Arjan Mager

Per 1 januari is Arjan Mager gestart als projectleider Bodem voor de PPS Grondige Aanpak Bodemplagen (PPS GAB). Hij stelt zich graag voor:

Mijn naam is Arjan Mager, 52 jaar oud, en ik ben sinds januari 2022 werkzaam voor Vertify als Projectleider Bodem voor de PPS Grondige Aanpak Bodemplagen (PPS GAB).
De PPS-GAB is een 4-jarig project, met brede steun binnen de akkerbouw-/bloembollensector, en heeft als doel te komen tot een duurzame populatiebeheersing van een viertal probleeminsecten. Het gaat hierbij om ritnaalden, emelten, ondergrondse springstaarten en wortelduizendpoten. De uitvoering van PPS-GAB wordt gedaan door WUR, IRS en Vertify. Het consortium bestaat verder nog uit een brede vertegenwoordiging van het bedrijfsleven en belangenverenigingen vanuit zowel de akkerbouw- als bloembollensector.

De nadruk voor Vertify (uitvoeder WerkPakket-3) ligt binnen PPS-GAB op het testen van maatregelen die kunnen helpen bij het beheersbaar houden van genoemde plaaginsecten. Aangezien de ruimte voor de traditionele (chemische) middelen steeds verder wordt ingeperkt, dienen er andere oplossingen te worden gevonden.

Deze oplossingen kunnen liggen in nieuwe (groene) middelen Het is echter ook zeer wel denkbaar dat de oplossing op een heel ander vlak moet worden gezocht. Een voorbeeld hiervan zou een intensieve grondbewerking, onder specifieke omstandigheden, waarbij de probleeminsecten worden beschadigd kunnen zijn.

De aftrap van de PPS met het volledige consortium heeft in februari jl. plaatsgevonden en inmiddels is er binnen WP-3 ook al een overleg geweest met een groep vertegenwoordigers van de consortium-partners over de uitvoering van de proeven in 2022. Onder leiding van de Vertify-onderzoekers Henk de Vries (akkerbouw) en Frank Kreuk (bloembollen) worden dit jaar proeven opgezet in aardappelen en gladiolen met de focus op vermindering van de schade door ritnaalden. Daarnaast worden er plannen gemaakt om te onderzoeken op welke alternatieve wijze de druk van genoemde schadelijke insecten kan worden verlaagd tot acceptabele niveaus. Hierbij zal WP-3 ook nadrukkelijk worden gevoed met informatie uit de andere werkpakketten. Neem voor meer informatie contact met me op via arjanmager@vertify.nl 

Arjan Mager

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Terugblik Waterdag 2024

Terugblik op de Waterdag 2024.

Column; Beduvelen

Columnist Pieter Vlaar schrijft zijn frustratie van zich af met deze keer een column over 'beduvelen'.

Eten we morgen nog Nederlandse sla?

De Nederlandse slatelers slaan alarm want eten we morgen nog Nederlandse sla?