Eindresultaten in afgesloten akkerbouw projecten

Home > Actueel > Eindresultaten in afgesloten projecten akkerbouw bekend

Onlangs zijn er binnen de akkerbouw onderzoeken beëindigd. Deze projecten zijn mede gefinancierd door BO Akkerbouw. De rapporten zijn nu verkrijgbaar op het platform CRKLS waar akkerbouwers op één plek de resultaten van praktijkgerichte onderzoeken kunnen vinden. Wij hebben het samengevat en verwijzen u graag door voor diepere informatie.

Alternatieve strategie voor verboden zaadcoating in suikerbiet
Insectenbestrijding in suikerbiet door zaadcoating (met de werkzame stoffen imidacloprid en thiamethoxam) is vanaf eind 2018 verboden. Voor het bestrijden van aardvlooien, bietenkevers en luizen zijn nieuwe bestrijdingsstrategieën ontwikkeld waarmee vergelijkbare resultaten worden gehaald als met zaadcoating. Uit ons onderzoek, in opdracht van BO Akkerbouw, komen een aantal chemische en groene gewasbeschermingsmiddelen goed uit de bus. Lees hier het onderzoek in CRKLS.

Beheerstrategie van valse meeldauw in zaaiuien met groene middelen
In 2020 heeft Vertify in opdracht van BO Akkerbouw onderzoek verricht naar de beheersing van valse meeldauw met groene middelen. Het gericht inzetten van alternatieven voor chemische middelen (zogenoemde groene middelen) bij zaaiuien kan de plantweerbaarheid verhogen. Een middel op basis van kalium-waterstofcarbonaat levert een lage aantasting van valse meeldauw op. Bij een hoge ziektedruk heeft de inzet van chemische middelen de voorkeur. Lees hier verder.

Perspectief voor groene en low-risk middelen bij bestrijding bonenvlieg
Bonenvlieg is een grote bedreiging in de bonenteelt. Na het verbod op chloorpyrifos in 2020 is een alternatief voor bestrijding nodig. Bij niets doen kan tot 70% van het zaad verloren gaan. Het gebruik van groene/low-risk middelen geeft positieve resultaten en draagt bij aan een toekomstbestendige teelt van plantaardig eiwit. Kijk hier verder voor het onderzoek.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Plantjesmarkt zaterdag 15 juni aan Zwethlaan te Honselersdijk

Plantjesmarkt aan Zwethlaan op 15 juni 2024

Druk bezochte Open middag Zoetwaterboeren

Verslag van de 3e Open dag Zoetwaterboeren in 2024.

Stagiair(e) Fieldlab Waterstof

Ben je op zoek naar een stage met combinatie van agri en techniek. Dan is dit iets voor jou!