Column Agrarische Krant-pieter vlaar

Home > Actueel > Column Agrarische krant april

Elke 2 maanden verschijnt in de Agrarische krant een column van onze Business Development Manager, Pieter Vlaar. Lees hier de volledige column van april.

Life is what happens, when  you’re busy making other plans

De oorlog in de Oekraïne houdt ons al enkele weken stevig in de houdgreep. Via de media zien we de verschrikkelijke beelden van nutteloos bloedvergieten, vernietiging en leed. Maar ook verhalen van onmetelijke moed het verdedigen van menselijke waarden en hartverwarmende menselijkheid wat betreft hulp aan vluchtelingen en slachtoffers.

Langzamerhand krijgen we echter ook te maken met allerlei praktische gevolgen van deze oorlog op ons eigen leven en de verwachting is dat dit voorlopig niet ophoudt. Waar het bijvoorbeeld voor de tulpenbroeiers tot voor kort nog op leek dat dit wel eens een broeiseizoen zou kunnen worden met de hoogste middenprijzen ooit, zijn de prijzen nu volledig in elkaar gestort. En wat te denken van de torenhoge energieprijzen mede als gevolg van het geopolitieke beleid dat Rusland voert, die de meesten van ons hard raken in de portemonnee. Zo’n 40% van de glastuinders heeft mede daardoor te maken met zeer ernstige liquiditeitsproblemen in hun bedrijf.

Ook de negatieve consequenties van de oorlog op de wereldwijde voedsel en landbouwketens worden regelmatig geschetst. Oekraïne is immers een belangrijke graanproducent in de wereld en  als er gevochten wordt, wordt er niet gezaaid. Daarnaast wordt ook de gestagneerde kunstmestproductie hard gevoeld door de land- en tuinbouw. Dit en meer geeft reden tot zorg.

Door deze zorgen wordt de naam van Mansholt weer genoemd. De architect achter het na-oorlogse landbouwbeleid met als belangrijkste doelstelling: nooit meer honger! Dit beleid was zeer succesvol wat betreft de voedselbeschikbaarheid en -betaalbaarheid in Europa maar had een ernstige keerzijde door de enorme milieu-impact op het milieu.

Een belangrijke les van Mansholt waar we nu wel weer aan herinnerd worden, is het grote belang van samenwerking en stabiliteit in onze samenleving. Een adequaat land- en tuinbouwbeleid gericht op voedselzekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid is daarvoor bittere noodzaak. “Voedsel ligt namelijk niet zomaar gewoon in de winkel”. Hiervoor dienen onze agrariërs wel te beschikken over  de broodnodige ruimte en middelen.

Gestart een citaat van John Lennon, wil ik daarmee graag  ook eindigen: MAKE LOVE, NOT WAR.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Telersbijeenkomsten vanuit PPS Grondige Aanpak Bodemplagen; Onderzoek en praktijk komen samen

Er zijn telersbijeenkomsten georganiseerd waarbij het naast het delen van informatie ook het ophalen van informatie uit de praktijk centraal...

Gewasgezondheid bij jaarrondproductie onder LED

Vertify is in samenwerking met Glastuinbouw Nederland, Plantlighting, Koppert en Fluence een project gestart met de titel ‘Gewasgezondheid bij jaarrondproductie...

Broccolitelers werken aan voedselzekerheid

Maatregelen die de broccolitelers hebben uitgedacht worden getoetst in het project ‘Op weg naar 2030 richting een robuust broccoli-teeltsysteem’. In...