De aanleiding
Klimaatverandering en schaarste van zoet water
De agrarische sector staat voor een groeiende uitdaging door de extremere weersomstandigheden, zoals intense regenval en langdurige droogte. Dit leidt tot een toenemende schaarste van zoet water, wat wordt versterkt door factoren zoals bodemdaling, een verslechterde bodemstructuur en concurrentie met andere vormen van landgebruik. In dit kader speelt de landbouwsector een cruciale rol in het ontwikkelen van klimaatbestendige landschappen die zowel wateroverlast als watertekorten kunnen voorkomen.
De TKI Zoetwaterboeren richt zich op duurzaam waterbeheer welke noodzakelijk is om te zorgen voor voldoende zoet water van goede kwaliteit. Tegelijkertijd wordt de sector geconfronteerd met uitdagingen zoals verzilting, emissies en strengere fytosanitaire eisen. Het ontwikkelen van innovatieve en kosteneffectieve waterbeheeroplossingen is essentieel voor het behoud van een duurzame en veerkrachtige landbouw.
2022-2026
Hoeve Lotmeer, Vonk, Jimmink Kolhorn, Agrifirm, Pipelife, BO Akkerbouw, Greenport Noord-Holland Noord, Deltares, Wageningen University & Research, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Gemeente Hollands Kroon, Provincie Noord-Holland, LTO Noord, STOWA, Vertify.
Doelstelling
Duurzaam watersysteem voor de landbouw
Het project Zoetwaterboeren richt zich op het ontwikkelen, onderzoeken en demonstreren van een duurzaam watersysteem dat zowel het aanbod, de opslag, de vraag, de gift, als de kwaliteit van water in de landbouw optimaliseert.
Dit helpt agrariërs om op een duurzame en economisch verantwoorde manier water te beheren, ondanks de toenemende klimaatverandering en de wisselende weersomstandigheden.
BEoogde impact
Flexibel waterbeheer voor agrariërs
De TKI Zoetwaterboeren biedt agrariërs de nodige oplossingen en handvatten om hun bedrijf effectief te runnen als watermanager en flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden, zoals:
- Piekbuien en wateroverschotten
- Droogte en verdroging
- Verzilting van bodem en water
- Strengere waterkwaliteitsnormen en emissie-eisen
Praktische toepassingen van het project zullen agrarisch ondernemers helpen hun waterbeheer te verbeteren, de waterkwaliteit te waarborgen en hun oogstproductie te optimaliseren.
Beoogde aanpak
Innovatie en demonstratie in de praktijk
Het project is ontworpen met de nadruk op praktijkgerichte oplossingen. Er worden verschillende tools ontwikkeld die toepasbaar zijn op het schaalniveau van individuele agrarische bedrijven. Enkele van de onderwerpen die behandeld worden, zijn:
- Omgaan met wateroverschotten: Het efficiënt beheren van water tijdens de piekbuien die steeds vaker optreden door het veranderende klimaat.
- Omgaan met watertekorten: Strategieën voor het omgaan met watertekorten tijdens droge perioden, die bijdragen aan het risico van verdroging en verzilting van de bodem.
- Borging van waterkwaliteit: Zorgen voor een goede kwaliteit van oppervlaktewater, waarbij agrariërs voldoen aan maatschappelijke en wettelijke eisen, zoals het streven naar bijna 0-emissie in gewasbescherming.
- Duurzaam waterbeheer: Het ontwikkelen van methoden om water te managen zodat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de oogst geborgd blijft, op een economisch verantwoorde manier.
Proeftuin: Onderzoekscentrum voor waterbeheer in de landbouw
Voor dit project wordt het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk (Hoeve Lotmeer) in de Oostpolder in Anna Paulowna gedeeltelijk ingericht als onderzoeks- en expertisecentrum voor agrarisch waterbeheer (Proeftuin).
Op dit bedrijf worden diverse technieken en systemen geïntegreerd in een totaal-bedrijfssysteem en op bedrijfsschaal onderzocht. De resultaten zullen agrariërs helpen bij het kiezen van de beste waterbeheeroplossing voor hun eigen bedrijf, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en behoeften.
Unieke innovaties voor duurzaam waterbeheer
Niet alleen de nodige inzichten om waterbeheer te optimaliseren worden aangeboden, maar ook ondersteuning van agrariërs bij het ontwikkelen van innovatieve technieken om hun bedrijf toekomstbestendig te maken in een steeds veranderend klimaat.
De demonstraties en kennisdeling zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaatbestendigheid van de landbouwsector.
Meer weten
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Pieter Vlaar, Business Development Manager.

Pieter Vlaar

Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Agri & Food.
Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties voor veilig en gezond voedsel voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld
Meer nieuws
Zoetwaterboeren zet nieuwe stap met aanleg verzamel- en infiltratiesysteem
Medio februari is de infiltratie- en onttrekkingsput succesvol geïnstalleerd!
Zoetwaterboeren legt watersysteem aan
Op Hoeve Lotmeer in Anna Paulowna wordt hard gewerkt aan de aanleg van de laatste onderdelen van de voorzieningen voor...
Druk bezochte Open middag Zoetwaterboeren
Verslag van de 3e Open dag Zoetwaterboeren in 2024.