Hortivation Hub; de dataronde

Home > Projecten > Hortivation Hub; de dataronde

De Nederlandse glastuinbouwsector is wereldwijd koploper op het gebied van digitalisering. In elke kas zitten sensoren die data genereren over belangrijke kasparameters, zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid en de lichtsterkte. Deze data kunnen gebruikt worden om gewasgroei, energiegebruik en rendement te optimaliseren. Middels een datarotonde, de Hortivation Hub, kan data efficiënt worden uitgewisseld tussen bedrijven, installaties en Hortivation applicaties.

data infrastructuur

Het uitwisselen van data tussen partijen en systemen is een belangrijke enabler voor bovengenoemde innovatieprogramma’s. Daarom ontwikkelt Hortivation een datarotonde: de Hortivation Hub. Deze hub faciliteert dataverkeer tussen aangesloten partijen en systemen.

Een voorbeeld van dit dataverkeer is de uitwisseling van informatie over het kasontwerp tussen CASTA en SIOM. Maar ook externe systemen en platformen kunnen gekoppeld worden, zodat iedere partij met één koppeling de toegang tot tal van andere partijen en systemen heeft.

Om elkaars data te begrijpen en te kunnen gebruiken, wordt een gemeenschappelijke taal gebruikt: de Common Greenhouse Ontology (CGO). Door data vertalen naar deze CGO - middels connectoren - kan de ontvangende partij de data ontvangen en eenvoudig inlezen in eigen applicaties.

mogelijkheden

Dankzij de innovatieprogramma’s en gemeenschappelijke data-infrastructuur ontstaan veelbelovende mogelijkheden. Zo werkt TNO aan het Kas Informatie Systeem (KIS): een ‘kasdossier’ voor informatie over een kas, zodat partijen kunnen samenwerken op basis van dezelfde brondata. Ook kan de GeoKas-database worden aangesloten. Dit is een database met bewerkte en verrijkte publieke data over klimaat, energie, en bodemgesteldheid: die informatie is met één druk op de knop op te vragen. TNO ontwikkelt tools voor het analyseren en combineren van deze data. Zo kan een kassenbouwer eenvoudig bepalen in hoeverre een gebied, waar ook ter wereld, geschikt is voor de bouw van een kas.

partijen

Bij Vertify in Naaldwijk worden de proeven voor de Hortivation Hub uitgevoerd in samenwerking met TNO en Hortivation.

video

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Sanders, Projectleider Glastuinbouw Westland

Meer nieuws

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.