De aanleiding
De 600 glastuinbouwbedrijven (met 2300 ha glas) staan voor enorme uitdagingen. Er moet een gesloten waterkringloop worden gerealiseerd; er moet worden ingezet op een klimaat- en energieneutrale teeltsysteem, de inzet van gewasbescherming moet worden geminimaliseerd en om voldoende en goed opgeleide medewerkers te krijgen en te houden is inzet op sociale innovatie essentieel evenals actieve samenwerking met kennis- en onderwijsinstellingen. Deze innovatielawine moet dan in elk bedrijf worden verwerkt in een gezond en duurzaam verdienmodel.
Doelstelling
In de Kas van de Toekomst worden voor, door en met de bedrijven gevalideerde aanpakken gedemonstreerd en ontsloten die een antwoord geven op de vele innovatie- en bedrijfsmodelvraagstukken. Alle innovatieslagkracht van regionale overheden, kennis- en onderzoeksinstellingen en koploperbedrijven komen samen in Fieldlab Glastuinbouw van de Toekomst. Dat wordt in de opstartfase verder uitgewerkt.
BEoogde impact
Het Fieldlab Glastuinbouw voor de Toekomst gaat een (versneld) antwoord geven op de vele vragen van de glastuinbouwbedrijven in de transitie naar een klimaat- en energieneutrale teelt met gesloten kringlopen van water, energie, nutriƫnten en grondstoffengebruik en voldoende goed opgeleide medewerkers.
Beoogde aanpak
Er wordt hard gewerkt aan oplossingsrichtingen zowel per onderwerp als vanuit de integratie. Het Fieldlab Glastuinbouw zal hier een grote rol in gaan spelen. Tijdens de ontwerpfase zullen we de problematiek met elkaar nauwkeurig in kaart gaan brengen en welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn.
Meer weten
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Pieter Vlaar, Business Development Manager.
Pieter Vlaar
Meer nieuws
Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).