Bollen@Bodem & Aaltjes: Integraal aangepakt
Projectperiode 2022-2025
Binnen de teelt van bloembollen is een start gemaakt met een systeemsprong waarbij opkweek van schoon virusvrij uitgangsmateriaal onder bedekte optimale omstandigheden het uitgangspunt is (Vitale teelt 2030). Om deze systeemsprong compleet te maken moeten we ook de stappen daarna verduurzamen, dus de teelt in de vollegrond. Het uitgangsmateriaal dat uit de bedekte teelt komt, zal uiteindelijk toch nog 1 of 2 jaar buiten afgeteeld moeten worden. Eén van de belangrijkste aspecten daarbij is dan de bodemkwaliteit met de bijbebehorende knelpunten. In de knelpuntenanalyse zoals die in november 2020 is opgesteld door de bloembollensector (o.l.v.) KAVB en Vertify, met medewerking van het Sectorplatform Bloembollen), staan aaltjes in de op 3 van de belangrijkste knelpunten voor de bloembollen sector.
Doelstelling
Doel van dit project is een methodiek te ontwikkelen waarin het beheersen van aaltjes centraal staat door een goede samenwerking tussen huurder en verhuurder. Daarvoor wordt aanvullend onderzoek gedaan naar onder meer waardplantstatus, schadegevoeligheid, beheersing stengelaaltjes (inundatie op zware grond) en een beheersingsstrategie voor Trichodoriden (zogenoemde vrijlevende aaltjes). Daarbij wordt ook kennis uit andere onderzoeken, bijvoorbeeld uit de akkerbouw (PPS Beter Bodem Beheer), geïmplementeerd.
In deze PPS staat samenwerking tussen sectoren (Bloembollen-Akkerbouw-Veehouderij) centraal om de bodemkwaliteit van percelen integraal te verbeteren, ook voor huurpercelen. Dit doen we door meerdere aspecten van bodembeheer en aaltjesbeheersinsstrategie integraal aan te pakken. Cruciaal is hierbij het uitwisselen van kennis tussen verhuurders (eigenaren) en huurders (gebruikers) van land.
(Verwachte) resultaten
Door beschikbare data te delen, kunnen gebruikers van de grond slimme bouwplannen maken, met inachtneming van de problemen van het perceel. Die problemen hebben vaak te maken met aaltjes, zo blijkt uit een knelpuntenanalyse van de sector.
WUR werkt voor de ontwikkeling van de methodiek samen met pilotbedrijven (KAVB), de Boerderij van de toekomst (WUR), telers, adviseurs en onderwijs. Door toepassing van de gegenereerde kennis komt integraal beheer van zowel eigen bollenpercelen als huurpercelen binnen handbereik. Zo worden over de nieuwe methodiek onder meer workshops en digitale lesmodules ontwikkeld.
De PPS Bollen@ Bodem & Aaltjes wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, KAVB (Stichting IVB), Anthos, CNB, Agrifirm, CAV Agrotheek, BO Akkerbouw, Bloembollenacademie, Greenport Noord-Holland Noord en Duin- &Bollenstreek. Uitvoering door de kennisinstellingen Wageningen University & Research (Business units Glastuinbouw & Bloembollen, Open Teelten) en Vertify.
Kijk voor meer informatie op de pagina van de Wageningen Universiteit.
Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank Kreuk, Projectleider bloembollen en Arjan Mager, projectleider bodem
Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving
Meer nieuws
Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief