Bean me up! 2.0

Home > Projecten > Bean me up! 2.0

De aanleiding

De eiwittransitie draait om de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten in onze voeding, wat beter is voor het milieu en onze gezondheid. De productie van dierlijke eiwitten veroorzaakt veel uitstoot, ontbossing en gezondheidsproblemen. Veldbonen zijn een veelbelovende bron van plantaardige eiwitten, omdat ze duurzaam geteeld kunnen worden en veelzijdig inzetbaar zijn in voeding. Ze kunnen gebruikt worden in vleesvervangers, bakkerijproducten en zuivelalternatieven. Boeren profiteren van betere bodemkwaliteit en diversificatie, terwijl voedingsproducenten inspelen op de groeiende vraag. De grootste uitdagingen zijn de lage productie, de ontwikkeling van efficiënte eiwitextractie en het creëren van meer vraag. Innovatie in verwerking en het benutten van alle onderdelen van de boon kunnen de teelt winstgevender maken. Het project Bean me up! zet zich in voor de versterking van de veldboonketen en bredere toepassingen van veldbooneiwitten in voeding.

Doelstelling

Bean me up 2.0 bouwt voort op het eerste project, waarin een regionale samenwerking is opgezet voor de teelt en verwerking van veldbonen. Dit vervolgproject richt zich op het verbeteren en opschalen van de teelt, eiwitextractie en toepassingen van veldboonproducten. Boeren krijgen robuuste teeltprotocollen en duidelijke verdienmodellen. Nieuwe technologieën worden ontwikkeld om eiwitten, zetmeel en vezels optimaal te benutten. Veldbooneiwitten worden verder verwerkt in vegan zuivel, vleesvervangers en bakkerijproducten. Het project verhoogt de technologische ontwikkelingsniveaus (TRL) van deze innovaties. Ook worden onderwijsmodules ontwikkeld voor mbo- en hbo-studenten. Zo wordt de eiwittransitie versneld en de veldboonketen versterkt.

BEoogde impact

De RIS3-strategie voor West-Nederland richt zich op innovatie en het wegnemen van belemmeringen voor duurzame transities. Het project sluit aan bij het thema Landbouw, Water en Voedsel en streeft naar een betere benutting van gewasresten en een veerkrachtige landbouw met eerlijke verdienmodellen. De vraag naar lokaal geproduceerd, GMO-vrij eiwit groeit, terwijl Nederland nog veel soja importeert. Peulvruchten voor menselijke consumptie, zoals veldbonen, bieden kansen door de opkomst van vegetarische voeding. Innovatie in teelt en verwerking kan opbrengsten verhogen en bijdragen aan biodiversiteit. De agribusiness moet duurzamer en klimaatneutraal worden volgens Europese doelstellingen. De voedselindustrie ontwikkelt nieuwe methoden om plantaardige eiwitten efficiënt te winnen en te vermarkten.

Beoogde aanpak

We delen het project op in vijf werkpakketten die integraal over de looptijd van het project wordt uitgevoerd.

  1. Opschalen veldbonenteelt en verbeteren verdienmodellen.
  2. Eiwitextracties en Vierkantsverwaarding veldboon.
  3. Opschaling applicaties en producten.
  4. Kennisontwikkeling en verspreiding.
  5. Projectmanagement.

Meer weten

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Pieter Vlaar, Business Development Manager.

28 Pieter Vlaar

Pieter Vlaar

06-82 11 89 56

efro vlag
logo-provincie-noord-holland-banner

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.