Bladgewassenonderzoek Bladycol

Home > Actueel > Bladgewassenonderzoek Bladycol

Binnenkort starten we met het literatuuronderzoek naar wantsen in sla en knolselderij. Deze kennis van bijvoorbeeld de levenscyclus is noodzakelijk voor een goede bestrijding. In het zuiden van Nederland is wants in knolselderij een groot probleem, omdat nu alleen Karate wat doet. In het zuiden kan wants in sla een probleem worden door zuigschade op of in de krop. De verwachting is dat zuigschade van wantsen in de komende jaren ook een probleem wordt in het noorden van Nederland. De wantsen zullen straks in de praktijk verzameld worden om te kijken welke soort(en) het is/zijn.

In mei wordt de ijssla (Nas-resistente) rassenproef geplant bij Pater Broersen. De nieuwste slarassen hebben een resistentie tegen de groene slaluis, Nasonovia ribisnigri, type 0 (Nr:0). Bekend is dat ook een type 1 bestaat (NR:1). Hiervoor wordt geen resistentie geclaimd door de zaadfirma’s, net als voor de overige bladluizen en insecten die aanwezig kunnen zijn. Ondanks dat alle nieuwe slarassen een NAS-0 resistentie hebben, is er vanuit de telers een discussie over de mate van gevoeligheid van de verschillende rassen voor NAS-1 en de overige bladluizen en insecten (rups, trips, wants etc.). De aanwezige bladluizen worden verzameld en op soort bepaald.

Een andere slaproef gericht op insecten wordt binnenkort opgekweekt in Zwaagdijk. De planten worden in de opkweek tweemaal behandeld en buiten geplant in mei. Tijdens de teelt wordt er niet meer gespoten met insecticiden, om te kijken naar de effectiviteit/duurwerking van de behandelingen onder glas. Onder glas is er meer toegelaten. Bij een goede duurwerking kan de teler een volveldsbespuiting besparen. Er worden zowel chemische als niet-chemische producten getest.

Duurzame koolteelt II

Direct na het planten in mei van het sluitkoolplatform in Dirkshorn en het spruitkoolplatformen in Mijnsheerenland zal de monitoring van de koolmot vlinders (Plutella xylostella) gestart worden. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld voor de deelnemende kooltelers. Op beide platformen komen meerdere proeven te liggen gericht op bestrijding van insecten en schimmels. De focus vanuit het project duurzame koolteelt II ligt op rups en trips.

koolmot (9)

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer nieuws

Even voorstellen

Wij stellen graag drie nieuwe collega's voor: Lynn Tesselaar, Desiree Huiberts en Patricia Strijbis

Succesvolle gewasbeschermingsdagen

Op 20, 21 en 22 april werden wederom de bekende Gewasbeschermingsdagen groententeelt georganiseerd in de onderzoekskassen van Vertify op het...

Update Bio4safe project

Het beoogde doel van het project is een ketenaanpak bij de bolbehandeling van lelies waarbij met behoud van kwaliteit het...